MENIU

Tony Blair nu mai e emisar pentru Orientul Mijlociu dar se luptă cu... antisemitismul

Fostul premier britanic Tony Blair a anunțat, joi, că își va concentra eforturile pe combaterea antisemitismului. Ex-locatarul din Downing Street 10 a renunțat la postul de emisar al Cvartetului internațional pentru Orientul Mijlociu. După ce i s-a reproșat menținerea de relații proaste cu Autoritatea Națională Palestiniană pe seama presupusei sale apropieri de israelieni.

Tony Blair va fi noul președinte al Consiliului european pentru toleranță și reconciliere, ce militează împotriva discriminărilor față de evrei și pentru condamnarea penală a negării Holocaustului, relatează Agerpres.

''Antisemitismul nu este o problemă evreiască, ea contaminează ansamblul societății și de aceea trebuie să fie combătută pentru binele tuturor. Statele, organizațiile internaționale și alți actori trebuie să-și unească eforturile pentru a lupta contra urii și intoleranței'', a subliniat Blair într-un editorial publicat în ziarul britanic “The Times”.

Tony Blair a demisionat la finalul lunii mai din funcția de emisar al Cvartetului internațional pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, Uniunea Europeană și ONU). Fostul premier deţinea acest post din iunie 2007. Cvartetul a fost creat în anul 2002 pentru a juca un rol de mediator în procesul de pace israeliano-palestinian.

Activitatea lui Blair în calitatea sa de emisar a fost criticată constant din cauza lipsei de progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Printre altele, fostului premier britanic i s-a reproșat menținerea de relații proaste cu Autoritatea Națională Palestiniană, care a denunțat o presupusă apropiere a lui Tony Blair de israelieni.

Mai multe articole despre:
Tony Blair antisemitism emisar