MENIU

Teoria șocantă după asasinarea lui Motorola, temutul șef al separatiștilor ruși din Donețk

Uciderea cetățeanului rus Arseni Pavlov, cunoscut sub numele de "Motorola", stârnește temeri cu privire la o escaladare în războiul din estul Ucrainei, scrie ziarul KiywPost, citat de RFI Romania.

Kremlinul consideră că uciderea lui Pavlov este un "act terorist" și dă vina pe forțele speciale ucrainene. Aleksandr Zakharchenko, liderul din Donețk susținut de Moscova promite că se va răzbuna pe Ucraina.

Dar, în Kiev, mesajul este radical diferit. Este negată orice responsabilitate, iar un purtator de cuvânt al Ministerului de Interne al Ucrainei a scris pe rețelele sociale că Pavlov a fost probabil ucis de colegii săi "parteneri în crimă."

Un alt consilier al Ministerului de Interne, a postat un mesaj în care consideră că serviciile de securitate ale Rusiei, FSB, l-au ucis pe Pavlov ca parte a unei operațiuni profesioniste de curățire și că altor lideri ai grupurilor armate pro-Kremlin le va veni rândul.

Între timp, un videoclip apărut pe social media revendică uciderea în numele unui grup ucrainean de extremă-dreapta. Cu toate acestea, mesajul este considerat la Kiev un fals.

Moartea lui Pavlov se aseamănă cu aeea a lui Alexei Mozgovoi, ucis în mai 2015. La momentul respectiv, autoritățile ucrainene au spus că probabil Mozgovoi a fost victima luptei pentru putere între grupurile separatiste. Oficialii din Rusia au sugerat că Mozgovoi a fost ucis cu ajutorul serviciilor de informații occidentale, deși fără a furniza dovezi în acest sens.

În cele din urmă, adevărul din spatele uciderii lui Motorola este puțin probabil să fie aflat vreodată. Rămâne de văzut dacă amenințările de răzbunare se vor traduce în realitate. Răspunsul forțelor pro-ruse a fost agresiv, dar acest lucru probabil maschează îndoieli reale, în ceea ce privește propria lor securitate. Dacă Motorola a putut fi ucis la doar câțiva metri de propria casă, atunci nimeni nu este în siguranță.

Arseni Pavlov, zis Motorola, un comandant al rebelilor pro-ruși din Ucraina, a fost ucis duminică de explozia unei bombe la Donețk, scrie Agerpres.

Duminică seara, imobilul unde s-a produs explozia era înconjurat de camioane militare, un blindat ușor și circa 50 de oameni înarmați, relatează AFP. Un soldat cu însemnele unității Sparta, comandate de Pavlov, a arătat că bomba fusese amplasată în ascensor. Alături de comandantul "Motorola" a fost ucis și bodyguardul acestuia. Soldatul, care a refuzat să-și spună numele, a afirmat că "este fie o operațiune a serviciile ucrainene, fie o lovitură a alor noștri".

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Motorola Doneţk Arseni Pavlov