MENIU

Tensiuni în creștere între SUA și Turcia: "Tu eşti ucigaşul a 46.000 de civili!"

Un cunoscut ziar proguvernamental turc l-a acuzat marţi pe emisarul american pe lângă coaliţia internaţională antijihadistă că este 'liderul teroriştilor' şi l-a făcut responsabil pentru moartea a 46.000 de civili, în timp ce furia Turciei faţă de Washington în legătură cu Siria este în creştere, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres. 

Bret McGurk, emisarul prezidenţial american pe lângă coaliţia internaţională contra Statului Islamic, este principalul motiv al iritării Ankarei, în parte din cauza relaţiei sale strânse cu principala miliţie kurdă siriană, care este forţa conducătoare pe teren în lupta cu extremiştii suniţi.

"Tu eşti ucigaşul a 46.000 de civili!", titrează într-un articol cotidianul turc Yeni Safak referindu-se la McGurk.

Tensiunile s-au amplificat în weekend între cei doi aliaţi din NATO după remarcile lui McGurk conform cărora Turcia ar fi într-o oarecare măsură responsabilă de creşterea puterii grupărilor legate de Al-Qaida în provincia Idlib din nordul Siriei, la graniţa cu Turcia.

"Structura teroristă din Idlib nu poate fi asociată cu Turcia. Noi nu controlăm Idlib", a declarat luni Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, la televiziunea locală. El a adăugat că astfel de acuzaţii sunt 'inacceptabile'.

Statele Unite au livrat recent un nou lot de arme către YPG, principala miliţie kurdă siriană, considerată de Turcia drept 'organizaţie teroristă'.

Între timp, relaţia cu Europa s-a aflat de asemenea sub tirul mass-media turce. Cotidianul Sabah, de asemenea proguvernamental, a acuzat Uniunea Europeană, condusă de Germania, că încearcă 'să strecoare un embargou' asupra Turciei, afirmând că 'îi înnebunesc' realizările economice ale acestei ţări.

Mai multe articole despre:
SUA Turcia Bret McGurk