MENIU

Talibanii au decis să impună o "taxă de protecție" operatorilor de telefonie mobilă

Talibani

Talibanii afgani, în căutare de noi finanțări, au decis să impună ''o taxă de protecție'' operatorilor de telefonie mobilă, amenințând unul dintre rarele sectoare lucrative din Afganistan, au indicat pentru AFP surse ale talibanilor și din companii.

Conducerea mișcării talibane a cerut oficial această ''taxă'' de la patru operatori în cursul unei reuniuni secrete organizate luna trecută în orașul pakistanez Quetta, unde sunt instalate numeroase cadre ale talibanilor. Mișcarea s-a angajat în schimb să-i lase în pace pe angajații și infrastructurile operatorilor, scrie Agerpres.

Talibanii s-au inspirat de la guvernul afgan, care a introdus în octombrie 2015 un adevărat impozit ce i-a adus 78 milioane de afghani (1,14 milioane de dolari) în câteva zile, potrivit declarațiilor a doi reprezentanți ai societăților de telefonie care au asistat la reuniunea din Quetta și ale unui al treilea reprezentant care are legătură cu dosarul.

''Talibanii vor să le acordăm aceeași sumă ca guvernului'', a declarat pentru AFP unul din reprezentanții respectivi sub acoperirea anonimatului. ''Noi le-am spus că acest fapt ne-ar afecta afacerile, dar ei ne-au răspuns: 'Acesta este singurul mijloc de a vă asigura că angajații voștri nu sunt atacați și că infrastructurile voastre nu pier în flăcări' ''.

O sursă din cadrul Shoura din Quetta, organismul central al talibanilor, a confirmat acest proiect și a indicat că insurgenții așteaptă răspunsul operatorilor.

Insurgenții islamiști îi vizează de mult timp pe operatorii privați de telefonie. Ei au răpit în trecut ingineri, au distrus relee de transmisie și au forțat companiile să-și suspende acoperirea unor zone pentru a evita reperarea unor membri ai lor de către autorități. Dar o astfel de taxă ar fi o noutate și ea arată că conducerea talibanilor se comportă din ce în ce mai mult ca ''un guvern fantomă''. Ea vizează să suplinească scăderea surselor tradiționale de venituri ale talibanilor — îndeosebi producția de opiu — într-un moment în care sunt angajați într-o ofensivă puternică de iarnă împotriva autorităților, dar și într-o luptă cu rivalul lor, Statul Islamic (SI).

Societățile vizate sunt Etisalat, cu sediul în Abu Dhabi, MTN din Africa de Sud și operatorii locali Roshan și Afghan Wireless Communication Company. Contactate de AFP, nici una dintre ele nu a dorit să se exprime în mod oficial, dar reprezentantul uneia dintre ele a confirmat organizarea reuniunii.

În Afganistan există 18,5 milioane de utilizatori de telefonie mobilă, la o populație de 30 de milioane de locuitori. Sectorul este în plină creștere, având anual un beneficiu între 150 de milioane și 200 de milioane de dolari, contrastând cu o economie în plină stagnare. Dar 40% din cele 6.139 de antene de transmisie ale țării se află în zone unde sunt activi talibanii, potrivit Ministerului afgan al Comunicațiilor. Talibanii au întreprins frecvent atacuri asupra infrastructurilor, provocând pagube de milioane de dolari.

Mai multe articole despre:
terorism Afganistan taliban taxa de protecţie