MENIU

Criza imigranţilor. Liderii europeni analizează măsuri pentru consolidarea graniţelor UE- UPDATE

Şefii de stat şi de guvern reuniţi la Bruxelles au analizat măsuri pentru consolidarea frontierelor Uniunii Europene, în contextul crizei refugiaţilor. Turcia şi Bulgaria propun Uniunii Europene crearea unei zone de securitate în Siria, iar premierul englez, David Cameron, cere repatrierea imgiranților extracomunitari care au rațiuni economice.

UPDATE 22.40: Premierul Marii Britanii, David Cameron, a cerut în timpul summitului Uniunii Europene repatrierea imigranţilor extracomunitari care au raţiuni economice şi oferirea de fonduri suplimentare pentru găzduirea refugiaţilor în ţări vecine Siriei, informează cotidianul The Telegraph.

Marea Britanie a oferit deja un miliard de lire sterline pentru ajutarea refugiaţilor care fug de conflictul din Siria.

David Cameron a propus o abordare "completă" pentru gestionarea crizei refugiaţilor, promiţând 100 de milioane de lire vecinilor Siriei care au înfiinţat tabere pentru sinistraţi.

"Trebuie să ne asigurăm că oamenii din taberele de refugiaţi sunt hrăniţi cum se cuvine şi că sunt ajutaţi; de asemenea, trebuie să oprim venirea imigranţilor extracomunitari care au raţiuni economice", a declarat premierul conservator britanic.

UPDATE 22.30: Turcia şi Bulgaria propun Uniunii Europene crearea unei zone de securitate în Siria

Turcia şi Bulgaria propun Uniunii Europene crearea unei zone de securitate în nordul Siriei pentru evitarea migraţiei masive, proiectul fiind prezentat la reuniunea Consiliului European de premierul bulgar Boiko Borisov, relatează site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

"Împreună cu Guvernul Turciei analizăm ideea creării unei zone de securitate în Siria pentru ca oamenii să rămână în ţara lor şi să fie ajutaţi", a declarat Boiko Borisov.

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, i-a trimis o scrisoare cu această propunere lui Boiko Borisov.

Premierul Bulgariei a prezentat planul la summitul UE aflat în curs la Bruxelles.

"Propunem crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, ceea ce ar permite revenirea voluntară a refugiaţilor", a transmis Ahmet Davutoglu.

UPDATE 21.00: Şefii de stat şi de guvern reuniţi la Bruxelles analizează măsuri pentru consolidarea frontierelor Uniunii Europene, în contextul crizei refugiaţilor, potrivit unui proiect de raport obţinut de Associated Press.

"Agenţiile Uniunii Europene trebuie să abordeze această situaţie dramatică de la frontierele externe şi să intensifice verificările vamale", precizează documentul aflat în dezbatere la reuniunea Consiliului European, potrivit Mediafax.

Potrivit proiectului, statele membre UE vor fi îndemnate să furnizeze personal suplimentar şi echipamente pentru misiunile de patrulare la frontiere.

Delegația care îl însoțește pe președintele țării este formată din consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprișor, Laurențiu Ștefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE, Daniel Ioniță.

Liderii europeni se întâlnesc miercuri la Bruxelles, în cadrul Consiliului European extraordinar, pentru a dezbate planul de distribuire a încă 120.000 de refugiați și măsuri generale privind imigrația. Sesiunea extraordinară vine după o decizie forțată, luată cu prețul unei fracturi în cadrul UE, între țările vestice și mai multe țări din estul blocului european, potrivit AFP.

Klaus Iohannis este reprezentantul României la această reuniune extraordinară a Consiliului European pe teme migrației.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, înainte de a pleca la ședința extraordinară și informală a Consiliului European, în cadrul căreia a declarat că regretă decizia luată de Consiliul JAI prin care României i-au fost alocați în plus 2.400 de refugiați, decizie luată printr-un vot majoritar și nu prin consens.

Donald Tusk: "Vorbim de milioane de reugiați potențiali, nu de mii"

Șeful statului a punctat faptul că această hotărâre nu va fi rediscutată în cadrul ședinței Consiliului European. Pe de altă parte, Iohannis a subliniat că problema refugiaților "poate fi gestionată ușor de România" și că "poziția noastră rămâne în continuare una de participare voluntară".

"Voi participa incepand de la ora 18.00 la sedinta extraordinară si informala a Consiliului European. Donald Tusk a convocat aceasta intalnire pentru a discuta chestiunea migratiei. Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire, se doreste sa se discute cum pot fi ajutate tarile de unde vin refugiatii sau migrantii. Voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinerea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la cealalta intrunire a Consiliului European.

Iohannis: Regret decizia Consiliului JAI. Impunerea unor cote obligatorii nu rezolvă problema

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat că problema “cea mai urgentă” pe care trebuie să o rezolve Uniunea Europeană este “să recâștige controlul frontierelor exterioare”, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres.

“Chestiunea cea mai urgentă pe care trebuie să ne-o punem în această seară este cum să recâștigăm controlul frontierelor noastre exterioare, altfel nu are sens să vorbim despre o politică comună în materie de migrație”, a subliniat Tusk.

Conflictele care dau naștere valului de refugiați, mai ales din Siria, “nu vor înceta în curând”, a mai spus președintele Consiliului European, avertizând că “aceasta înseamnă că vorbim de milioane de refugiați potențiali, nu de mii”.

“Astăzi, trebuie să pregătim un plan concret”, a subliniat Tusk înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Totodată, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat, miercuri, înaintea sesiunii extraordinare a Consiliului European pe tema cotelor de refugiați, la care participă șefii de stat și de Guvern din UE, că decizia luată, marți seară, în Consiliul JAI nu poate fi revocată în ședința de astăzi. Juncker a subliniat că decizia de marți, privind repartizarea refugiaților, este una care respectă normele legale internaționale în vigoare.

MAI: România a votat împotriva măsurii cotelor obligatorii

Summitul de la Bruxelles are loc după ce marți, 22 septembrie, miniștrii de Interne ai statelor UE au aprobat sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiați, potrivit președinției luxemburgheze a Consiliului UE.

"Reprezentanţii statelor UE au aprobat marţi, la Bruxelles, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120.000 de refugiaţi", anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.

MAI precizează, într-un comunicat transmis marţi, că, la Consiliul extraordinar JAI, vicepremierul Gabriel Oprea, reprezentant al României, a votat împotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterând poziţia de principiu conform căreia România nu susţine relocarea de refugiaţi pe baze obligatorii.

"Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis miniştrilor de interne europeni şi reprezentanţilor Comisiei Europene faptul că România este solidară cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiaţi şi tocmai de aceea, încă de la primele dezbateri pe tema solidarităţii şi responsabilităţii, Guvernul României şi-a manifestat disponibilitatea şi a decis preluarea prin relocare a unui număr de 1705 refugiaţi din Italia şi Grecia şi 80 refugiaţi din afara Uniunii Europene (în total 1785 refugiaţi)", se menţionează în comunicat.

Principalii oponenţi - Cehia, Ungaria, România şi Slovacia - au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii, relatează EUObserver.

La întrunirea extraordinară a Consiliului JAI au participat miniștrii de Interne din statele Uniunii Europene, reprezentanții Comisiei Europene și ai Agențiilor UE din domeniul JAI (EUROPOL, FRONTEX, Biroul de Ajutor European pentru Azil).