MENIU

SUA revizuiesc componenţa arsenalului nuclear pentru a se conforma Tratatului START

Statele Unite vor converti 30 de bombardiere nucleare şi vor reduce numărul de silozuri şi tuburi de lansare de rachete de la bordul submarinelor, cu scopul de a se conforma Tratatului START de dezarmare nucleară, a anunţat marţi Pentagonul.

Tratatul încheiat cu Rusia, intrat în vigoare în februarie 2011, prevede ca fiecare stat să mai dispună până în 2018 de un total de 800 de lansatoare, dintre care 700 considerate ca mobilizate, şi de 1.550 de focoase nucleare mobilizate, reprezentând o reducere cu 30% faţă de situaţia din 2002.

În pofida crizei ucrainene, care a antrenat blocarea cooperării militare americano-ruse, "tratatul continuă să fie pus în aplicare de către fiecare parte", iar inspecţiile continuă, a dat asigurări marţi un oficial de rang înalt din cadrul Apărării americane, potrivit căruia "cele două părţi au convenit că era important".

Cu scopul de a atinge acest obiectiv, Pentagonul prevede să retragă capacitatea nucleară unui număr de 30 din totalul de 92 de bombardiere grele - 19 de tip B-2 şi 71 de tip B-52H. "Treizeci (de bombardiere de tip) B-52H vor fi convertite la un rol exclusiv convenţional", a declarat această reprezentantă a Apărării.

Cincizeci dintre cele 450 de silozuri care adăpostesc fiecare câte o rachetă balistică intercontinentală (ICMB) de tip Minuteman III vor fi "golite", iar rachetele vor fi dotate cu un focos nuclear unic.

Subamrinele lansatoare de rachete din clasa Ohio - în total 14, în prezent - sunt dotate fiecare cu câte 24 de tuburi de lansare. Patru tuburi de la bordul fiecărui submarin vor fi "golite" şi convertite, numărul total de rachete de tip Trident II de la bordul submarinelor scăzând la 280, dintre care 240 mobilizate, având în vedere că două submarine se află, în mod constant, în reparaţii la chei.

Astfel, în total, 60 de bombardiere nucleare, 400 de rachete de tip ICMB şi 240 de rachete la bordul submarinelor vor scădea la 700 numărul lansatorilor mobilizaţi, în acord cu prevederile tratatului START.

Costul total al acestor modificări ar urma să atingă aproximativ 300 de milioane de dolari, în principal în sarcina US Navy, din cauza lucrărilor de efectuat la bordul submarinelor.

Viitoarele submarine din clasa Ohio vor avea, de asemenea, un număr redus de tuburi de lansare, potrivit reprezentantei Apărării.

Mai multe articole despre:
SUA tratat Statele Unite arsenal nuclear start