MENIU

SUA iau în calcul operaţiuni terestre în Irak şi Siria, împotriva jihadiştilor ISIS

Americanii ar putea ataca Statul Islamic şi altfel decât pe cale aeriană. Secretarul american pentru Apărare, Ashton Carter, audiat în cadrul Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului american, a declarat că SUA iau în calcul operaţiuni terestre în Irak şi Siria, împotriva jihadiştilor ISIS, potrivit Realitatea TV. 

Ashton Carter a fost audiat în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului american, unde a primit întrebări despre strategia americanilor în Siria și Irak. 

"Nu vom da înapoi de la a susține atacurile partenerilor noștri împotriva Statului Islamic și vom direcționa aceste misiuni fie prin atacuri aeriene, fie prin acțiuni directe la sol", a spus Carter, adăugând că se așteaptă la o intensificare a campaniei aeriene a coaliției internaționale.

Pe de altă parte, a fost audiat și șeful Statului major interarme care a recunoscut că, deocamdată, în Siria balanța puterii e în favoarea lui Bashar al-Assad.

Implementarea acestor măsuri ar marca o modificare semnificativă a strategiei Statelor Unite de combatere a reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care ocupă vaste regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat islamic", notează Mediafax.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite nu a mai efectuat de patru zile raiduri aeriene în Siria.

Până la această oră, intervenția militară a SUA în Siria și Irak s-a rezumat la lovituri aeriene și furnizări de arme pentru combatanții kurzi sau pentru alte forțe care luptă împotriva jihadiştilor ISIS.

Pe de altă parte, Rusia a contestat în mai multe rânduri eficienţa raidurilor coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite, din care fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

La rândul ei, Alianţa Nord-Atlantică acuză Rusia că a trimis efective terestre pe teritoriul Siriei.

Rusia a iniţiat, pe 30 septembrie, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi opoziţia siriană şi NATO acuză Rusia că bombardează poziţii insurgente.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.

 

 

 

 

 


Mai multe articole despre:
Irak SUA Siria Ashton Carter jihadişti ISIS