MENIU

SUA anunță eliminarea a 600 de luptători ISIS în ultimele trei săptămâni

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat duminică la Paris că Statul Islamic (SI), vizat de bombardamente ale coaliției internaționale conduse de SUA, a pierdut 600 de combatanți în ultimele trei săptămâni în Siria, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

''În Siria, Daesh (Statul Islamic) a pierdut 3.000 kilometri pătrați și 600 de combatanți în ultimele trei săptămâni. Presiunea se va intensifica'', a declarat Kerry la încheierea unei reuniuni privind Siria cu omologii săi din Franța, Germania, Marea Britanie și Italia.

El a avertizat totodată Damascul și aliații săi în legătură cu orice încălcare a angajamentelor lor privind armistițiul și ajutorul umanitar în Siria.

''Toate părțile trebuie să respecte încetarea ostilităților, să coopereze în ce privește furnizarea de ajutor umanitar și să respecte procesul negocierilor ce vizează ajungerea la o tranziție politică. Dacă regimul și aliații săi cred că pot să pună la încercare limitele (...) se înșală'', a spus Kerry într-o conferință de presă.

John Kerry a criticat, de asemenea, declarațiile făcute sâmbătă de către ministrul sirian de externe, Walid Mouallem, care a refuzat ca subiectul referitor la soarta președintelui sirian, Bashar Al-Assad, să fie evocată la negocierile de la Geneva. Aceste declarații arată că el ''încearcă în mod clar să perturbe procesul'' discuțiilor, a estimat Kerry.

La rândul său, șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, a afirmat că armistițiul din Siria trebuie să fie respectat în totalitate și accesul umanitar să fie liber, pentru a garanta credibilitatea negocierilor intersiriene, care urmează să fie reluate luni la Geneva.

Mai multe articole despre:
SUA Siria John Kerry Statul islamic