MENIU

SUA accelerează realizarea scutului antirachetă

Administraţia de la Washington a decis să accelereze realizarea scutului antirachetă, în pofida nemulţumirii Moscovei, a anunţat Departamentul de Stat. Potrivit France Presse, care îl citează pe Daniel Fried, adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, costul acestui proiect a fost inclus deja în viitorul buget al Pentagonului.

Fried a declarat că iniţativa Administraţiei se bucură de susţinerea Congresului şi a statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Oficialul american a declarat că Washingtonul doreşte ameliorarea capacităţilor comune de apărare ale Statelor Unite şi Rusiei, precizând că Azerbaidjanul este implicat în negocierile pe tema scutului antirachetă.

Negocierile cu Moscova privind instalarea în Polonia a 10 baterii antirachetă şi a unui radar în Cehia au intrat în impas. Rusia vede în amplasarea acestor instalaţii în vechea sa zonă de influenţă o ameninţare potenţială. Oficialii de la Washington au declarat în mod repetat că proiectul nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ci este menit să contracareze o eventuală ameninţare balistică din partea Iranului sau a Coreei de Nord.
Mai multe articole despre:
Rusia SUA scut antirachetă antirachetă scut