MENIU

Studiu: ISIS nu este singura care distruge siturile arheologice din Siria. Cine mai face acest lucru

ISIS a distrus, recent, o mulţime de situri arheologice precum cel din Palmira, însă nu este singura grupare care dărâmă şi jefuieşte patrimoniul antic al Siriei.

Pe lângă ISIS, atât regimul sirian, cât și grupările de opoziție comit numeroase distrugeri, conform unui raport scris de un specialist în arheologie privind Orientul Mijlociu, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, pagubele produse sunt minore în comparaţie cu cele făcute de ISIS. 42,7% dintre daunele provocate de gruparea ISIS pot fi calificate drept majore, față de 22,9% în zonele deținute de regim, 14,3% în cele controlate de grupuri de opoziție și 9,4% în regiunile controlate de kurzi.

Documentul a fost întocmit în urma unei analize a datelor din satelit, care arată 1.300 de situri arheologice din cele aproximativ 8.000 deținute de Siria.

Aproximativ 26% dintre situri au fost jefuite în zonele controlate de kurzi și alte grupuri de opoziție. Circa 21,4% din situri au fost avariate în regiunile controlate de gruparea Statul Islamic și 16,5% în zonele controlate de regim.