MENIU

Stare de urgență la granița cu România. Măsuri drastice în Transnistria din cauza crizei de gaze - Restricțiile Gazprom

Stare de urgență la granița cu România. Măsuri drastice în Transnistria din cauza crizei de gaze - Restricțiile Gazprom

Este stare de urgență în Transnistria. Autoritățile din regiunea separatistă din Republica Moldova limitează consumul de gaze. Gazprom ar fi anunțat că va reduce la aproape jumătate furnizarea de gaze, de la 1 noiembrie. 

Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova a anunţat vineri măsuri de urgenţă pentru a limita consumul de gaz. Inițial autoritățile proruse ar fi anunțat că măsura este luată din cauza îngrijorărilor că grupul rus de stat Gazprom va reduce furnizările.

Starea de urgență economică în regiune a fost instituită după ce liderul de la Tiraspol a semnat un decret în acest sens. În sectorul industrial sunt restricții de utilizare a gazelor naturale în cazul anumitor întreprinderi.

Potrivit autorităților de la Tiraspol, măsurile vor face posibilă reducerea consumului de gaze cu 22 de milioane de metri cubi în această lună, potrivit agora.md. Reducerea livrărilor de gaze naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) va contribui la reducerea consumului, mai scrie presa. 

Consiliul de Securitate din Transnistria a precizat că a decis măsurile în cadrul unei reuniuni de joi, în contextul în care deficitul de gaz al regiunii pe luna octombrie este de 36,9 milioane de metri cubi.

"Au fost introduse restricţii asupra volumelor de consum de gaz la companiile industriale. O scădere a volumului de furnizări de gaz către (centrala electrică) Moldavskaia GRES va permite de asemenea o reducere a consumului", a precizat Consiliul de Securitate din Transnistria într-un comunicat citat de Agerpres.

Guvernul pro-occidental din Republica Moldova a sprijinit Ucraina vecină în războiul său cu Rusia şi este îngrijorat în legătură cu stabilitatea din Transnistria, o regiune separatistă unde sunt staţionate trupe ruse.

Liderii din Transnistria au susținut inițial că au fost informaţi de Gazprom că gigantul rus va reduce furnizările de gaz cu 40% în noiembrie.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc, fiind puternic afectată de creşterea preţurilor la gaz de la invazia rusă din Ucraina.

Compania Moldovagaz a achitat datoria pe care o avea la Gazprom pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie și în prima jumătate a lunii octombrie. Vadim Ceban, directorul companiei de gaze naturale Moldovagaz din Republica Moldova, a declarat joi că a plătit 53,5 milioane de dolari către Gazprom pentru a achita factura restantă pentru livrările de gaz pe luna septembrie şi că a transferat o plată în avans de 27,4 milioane de dolari pentru livrările pe octombrie. Ceban şi-a exprimat îngrijorarea vineri pe aplicaţia de mesagerie Telegram în legătură cu nivelul ridicat al datoriilor consumatorilor casnici şi ale companiilor din Republica Moldova.

Moldovagaz a mai anunțat că deschide procedurile pentru "închiderea instalaţiilor care folosesc gaz ale consumatorilor datornici" pentru a proteja sistemul de furnizare de gaz al Republicii Moldova şi pentru a preveni creşterea datoriilor.