MENIU

SPANIA are un NOU REGE: FELIPE al ŞASELEA, proclamat OFICIAL REGELE SPANIEI

<p>FELIPE, REGELE SPANIEI. </p>

FELIPE REGELE SPANIEI. Noul rege al Spaniei Felipe al VI-lea de Bourbon a depus jurământul, marţi, în Parlamentul de la Madrid, după abdicarea tatălui său, Juan Carlos, după 39 de ani de domnie, relatează AFP.

"Jur să îmi îndeplinesc cu credinţă funcţiile, să respect şi să veghez la respectarea Constituţiei şi a legilor şi să respect drepturile cetăţenilor şi regiunilor autonome", a declarat noul rege, în vârstă de 46 de ani, în aplauzele deputaţilor şi senatorilor reuniţi în Congres.

Juan Carlos a semnat decretul de abdicare în cadrul unei ceremonii la Palatul Regal în prezenţa a 160 de invitaţi. Felipe a devenit noul rege al Spaniei încă de la miezul nopţii, dar formal, îşi intră în atribuţii după ce va depune jurământul. Momentul este marcat discret, în ton cu austeritatea economică prin care trece Spania. După un scurt discurs în faţa politicienilor, regele Felipe şi soţia sa, regina Letizia vor asista la o paradă miliară, apoi vor traversa Madridul cu o coloană oficială pentru a ajunge la Palatul Regal. Festivităţile se vor încheia cu un tradiţional salut de la balcon.