MENIU

Situație tensionată la Bruxelles. Mai mulţi protestari de extremă dreapta, reţinuţi

Situație tensionată la Bruxelles. Mai mulţi protestari de extremă dreapta, reţinuţi

Poliția belgiană a operat sâmbătă după-amiaza, la Bruxelles, mai multe rețineri în rândul protestatarilor de extremă dreapta, dar și al celor antirasiști, forțele de ordine angajându-se într-o confruntare tensionată cu tineri de origine nord-africană în cartierul Molenbeek, transmite Reuters.

Autoritățile locale interziseseră orice demonstrație, temându-se de repetarea turbulențelor de duminica trecută, când poliția a recurs la tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe cei în jur de 450 de protestatari, în majoritate extremiști de dreapta, potrivit presei locale.

Circa 400 de persoane, majoritatea de origine nord-africană, s-au adunat totuși sâmbătă în apropierea pieței comunale din Molenbeek și a stației de metrou Comte de Flandres, a indicat poliția locală, care a încercat să le convingă să se disperseze. Circa 100 de tineri au făcut o tentativă să se îndrepte spre Piața Bursei, fiind respinși de poliție. Cel puțin șapte persoane au fost reținute, scrie Agerpres.

'A existat un protest așteptat al extremei drepte, așa încât un număr mare de tineri s-au adunat, iar la un moment dat vreo 300-400 înconjuraseră secția de poliție', a declarat un purtător de cuvânt al forțelor de ordine.

Potrivit reporterului Reuters aflat la fața locului, un automobil s-a apropiat la un moment dat de barajul de poliție, a fost lovit de bastoanele polițiștilor și a lovit o femeie în timp ce îndepărta în viteză.

În centrul orașului, poliția a reținut în jur de 10 activiști antirasiști care se adunaseră în apropierea clădirii Bursei, transformată în memorial de locuitorii capitalei după atentatele din 22 martie.

Televiziunea belgiană a difuzat ulterior imagini cu circa 30 de demonstranți de extremă dreapta într-o suburbie a Bruxelles-ului, purtând un banner pe care scria 'Aceasta este țara noastră'.