MENIU

Siria: SUA cere Rusiei să îl calmeze pe Bashar Al-Assad după bombardarea unui spital

<p>Siria: SUA cere Rusiei să &icirc;l calmeze pe Bashar Al-Assad după bombardarea unui spital</p>

Statele Unite, "scandalizate" după bombardarea, miercuri, de către regimul sirian a unui spital din Alep, au cerut joi Rusiei să tempereze regimul aliatului său Bashar Al-Assad, transmite AFP.

Potrivit secretarul de stat John Kerry, această tactică a regimului sirian de a viza în mod deliberat spitale și personal medical din zonele aflate sub controlul rebelilor a făcut deja sute de morți.

Șeful diplomației americane a îndemnat Moscova să facă presiuni asupra aliatului său de la Damasc pentru a îl constrânge să respecte armistițiul dintre regim și forțele rebele, instaurat printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate.

"Suntem scandalizați de raidurile aeriene asupra spitalului Al-Quds de la Alep în care și-au pierdut viața zeci de persoane, printre care copii, pacienți și personal medical", a subliniat John Kerry într-un comunicat.

"Încercăm să aflăm mai multe despre aceste bombardamente, dar se pare că raidurile au vizat în mod deliberat o cunoscută clădire pentru servicii medicale și se adaugă la bilanțul edificator al regimului Al-Assad care a mai atacat asemenea instituții și echipe de prim-ajutor", a adăugat el, precizând că aceste lovituri au ucis "sute de sirieni nevinovați", scrie Agerpres.

"Rusia are o responsabilitate urgentă pentru a face presiuni asupra regimului astfel încât să aplice Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate, în special pentru a opri atacurile asupra civililor, clădirilor pentru servicii medicale și echipelor de prim-ajutor și să respecte integral acordul de încetare a focului", a mai menționat John Kerry.

Statele Unite și Rusia prezidează împreună Grupul internațional de sprijin pentru Siria (ISSG), care reunește 17 țări și caută să pună capăt unui conflict ce devastează Siria de peste cinci ani.

Acordul de încetare a focului instituit în urmă cu aproape două luni este tot mai precar, iar regimul Al-Assad se pare că pregătește un asalt asupra orașului Alep după o serie de bombardamente, printre care unele, potrivit oficialilor americani, sprijinite de aviația rusă.

 

Mai multe articole despre:
Rusia SUA Siria Bashar al-Assad