MENIU

Serviciul german de Externe: Avionul Malaysia Airlines a fost doborât, în Ucraina, de proruşi

Un nou raport a fost avansat în cazul avionului Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, care s-a prăbușit, pe 17 iulie, în timp ce zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, în estul Ucrainei. Potrivit Serviciului german de informaţii Externe, avionul a fost doborât de insurgenţi proruşi, cu un sistem de rachete BUK, sustras de la armata ucraineană, scrie publicaţia Der Spiegel, citată de Mediafax.

"Vicepremierul" autoproclamatei Republici Doneţk, Andrei Purghin, a respins, duminică, acuzaţiile Berlinului privind implicarea separatiştilor în doborârea avionului malaysian, în estul Ucrainei, apreciind că afirmaţiile Germaniei sunt "aberante", relatează agenţia Interfax, în pagina electronică.

"Aceste acuzaţii sunt aberante, lipsite de sens. Pentru a folosi un sistem de rachete BUK sunt necesari specialişti de înaltă calificare. Nu avem astfel de persoane, toţi insurgenţii sunt oameni simpli, foşti mineri, nevoiţi să-şi apere pământul cu arma, fără a dispune de cunoştinţe privind folosirea sistemului BUK", a declarat Purghin.

În opinia liderului separatist, avionul malaysian a fost doborât de către militari ucraineni, iar raportul Serviciului german de informaţii externe (Bundesnachrichtendienst - BND) "nu conţine informaţii adevărate".

Directorul Serviciului german de informaţii externe, Gerhard Schindler, a prezentat concluziile anchetei în cadrul unei şedinţe a Comisiei de control din Bundestag. În cadrul investigaţiei, experţii BND au adunat numeroase dovezi, inclusiv imagini filmate din sateliţi.

Ucraina a atribuit atacul insurgenţilor separatişti, susţinuţi de Moscova, în timp ce Rusia a sugerat că avionul a fost doborât de armata ucraineană.

Mai multe pe Mediafax.