MENIU

Serghei Lavrov: Occidentul trece sub tăcere blocada asupra Transnistriei impusă de Chişinău şi Kiev

Serghei Lavrov

Occidentul trece sub tăcere blocada asupra Transnistriei, organizată de Chişinău şi Kiev, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia1, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

"Tot ceea ce se întâmplă în acest moment în jurul Transnistriei este ignorat - Chişinăul şi noii lideri ucraineni au organizat, de fapt, o adevărată blocadă asupra regiunii. Situaţia este trecută total sub tăcere de partenerii europeni. Mai mult, UE şi Statele Unite încurajează această politică", a declarat ministrul Serghei Lavrov.

El a adăugat că Moscova intenţionează să abordeze "foarte serios" problema cu UE şi SUA, în contextul temerilor privind anexarea regiunii transnistrene, după ce peninsula ucraineană Crimeea a intrat în componenţa Federaţiei Ruse.

"Este o retorică provocatoare. De fapt, aceste acţiuni au în vedere să creeze o situaţie insuportabilă în Transnistria", a mai declarat şeful diplomaţiei ruse.

Declaraţia ministrului rus de Externe intervine în condiţiile în care Ucraina a decis consolidarea măsurilor de securitate şi control la frontiera cu Republica Moldova în regiunea transnistreană. Ulterior, mai mulţi cetăţeni ruşi care locuiesc în regiunea transnistreană nu au fost lăsaţi să intre în Ucraina.

De asemenea, trenurile de marfă cu provizii pentru contingentul rus care participă la misiunea de menţinere a păcii din regiunea transnistreană nu mai pot să ajungă în teritoriul din stânga Nistrului, ceea ce a provocat nemulţumirea Rusia şi a regimului separatist de la Tiraspol, care au denunţat o blocadă asupra Transnistriei.

În replică, ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deșcița, a declarat, sâmbătă, că "situația din Transnistria și încercările Rusiei de a proteja Transnistria reprezintă un semnal foarte îngrijorător", potrivit Ukrinform.

La rândul său, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a respins, duminică, la Chișinău acuzaţiile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov privind blocada asupra Transnistriei, afirmând că Ucraina doar controlează mai riguros traficul. "Am anchetat și noi, am fost în contact cu Guvernul din Ucraina, am avut observatorii noștri la graniță și vreau să spun că nu se poate vorbi de o blocadă", a declarat Victoria Nuland, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

Victoria Nuland a apreciat că Moscova ar trebui să facă presiuni asupra Tiraspolului, pentru ca acesta să permită accesul observatorilor OSCE în zona sa de frontieră.

După anexarea pensinsulei Crimeea de către Rusia, există temeri privind amplificarea tensiunilor în privinţa conflictului din regiunea transnistreană.

Discuţii pe această temă au avut vineri, într-o discuţie la telefon, preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul rus i-a transmis omologului american că "blocada comercială şi economică" din regiunea transnistreană "contribuie la înrăutăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei din regiune, creează obstacole asupra liberei circulaţii şi afectează activitatea economică".

Evoluţiile din regiunea transnistreană au fost discutate, duminică, la Paris, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de Stat american, John Kerry. Ministrul rus de Externe a declarat că a discutat cu şeful diplomaţiei americane despre Transnistria şi despre "îngrijorarea cu privire la paşii făcuţi de actuala conducere ucraineană, paşi legaţi de libertatea de călătorie, de exercitarea de către Transnistria a drepturilor sale, care sunt prevăzute în înţelegerile anterioare, prin îndeplinirea activităţilor economice şi de tranzit", relatează Itar-Tass, în pagina electronică.

"Am ajuns să simţim că partenerii americani tratează aceaste îngrijorări cu înţelegere", a subliniat Lavrov.
În plus, ministrul rus de Externe a anunţat că Rusia şi SUA au convenit să depună eforturi în vederea obţinerii unui statut special pentru Transnistria în cadrul unei Republici Moldova unite, suverane şi neutre. Totodată, ministrul rus de Externe a cerut partenerilor americani să se asigure că procesul de negocieri privnd soluţionarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 este eficient şi asigură în stadiul actual o abordare complexă astfel încât problema să fie rezolvată prin acţiuni specifice.

Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas în ultima perioadă.

Următoarea rundă oficială de negocieri în formatul 5+2 este programată pentru 10-11 aprilie la Viena.