MENIU

Semn rău! Plafonul muzeului Schengen s-a prăbușit din senin

Semn rău! Plafonul muzeului Schengen s-a prăbușit din senin

Plafonul Muzeului European din micul oraș luxemburghez Schengen, un loc simbol al integrării europene, s-a prăbușit din senin marți, ca o alegorie - ar spune unii - a gravei crize prin care trece construcția europeană, relatează AFP.

Incidentul s-a petrecut la puțin timp după ora locală 18:00, ora închiderii pentru vizitatori. Atunci, circa o treime din plafon s-a prăbușit, fără să provoace răniți, deși în interior încă se mai aflau doi vizitatori.

'Este un semn că trebuie să facem lucrări', a afirmat prozaic Ben Homan, primarul din Schengen, localitate asociată de trei decenii cu libera circulație în Uniunea Europeană. Refuzând să creadă că acest incident ar putea fi un 'simbol' al crizei migratorii care a fracturat Europa, primarul a cerut totuși blocului comunitar 'să facă totul pentru ca acest spațiu să fie menținut', scrie Agerpres

Pe data de 14 iunie 1985, cinci state membre ale UE (Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda) au semnat pe vasul 'Prințesa Marie-Astrid', staționat pe râul Mosela, acordul care prevede suprimarea controalelor la frontierele lor comune. Astăzi, 22 de state ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția fac parte din spațiul Schengen. Dar ca urmare a afluxului de migranți extracomunitari, Austria, Danemarca, Germania, Norvegia și Suedia au anunțat anul trecut restabilirea temporară a controalelor la frontiere.

Mai multe articole despre:
Schengen plafon tavan prăbuşit Muzeul European