MENIU

Consiliul Europei: Deciziile Curții Constituționale de la Chișinău, arbitrare și greu de înțeles

Thorbjørn Jagland

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, este de părere că deciziile recente ale Curții Constituționale de la Chișinău sunt greu de înțeles și par arbitrare.

Secretarul general al Consiliului Europei a făcut referire la deciziile prin care Curtea Constituțională a decis dizolvarea Legislativului și anularea tuturor legilor votate în Parlament sâmbătă, inclusiv învestirea noului Guvern, notează Cotidianul.md.

„Sunt extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova. Fac apel la Parlamentul ales în mod democratic, la Guvernul legitim și la toate forțele politice să acționeze cu reținere și responsabilitate.

Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept. Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, iar în caz de incertitudine un sfat obiectiv este întotdeauna necesar.

În aceste condiții, am decis, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, se arată în comunicatul semnat de Jagland.

Thorbjørn Jagland a constatat, în 2015, într-un editorial pentru New York Times, că Republica Moldova este un stat capturat de oligarhi, chiar în timpul protestelor masive provocate de jaful din sistemul bancar.

Mai multe articole despre:
Curtea Constituţionala Consiliul Europei