MENIU

Scutul antirachetă, inofensiv pentru o ţară ca Rusia

Proiectul american al scutului antirachetă din Europa este ineficient în faţa giganticului arsenal nuclear rus! Estimarea le aparţine secretarului american de stat, Condoleezza Rice, şi ministrului american al Apărării, Robert Gates. Responsabilii americani au făcut această declaraţie, pentru cotidianul rus, Nezavissimaia Gazeta, în încercarea de a linişti autorităţile de la Moscova.

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, şi ministrul Apărării, Robert Gates, au precizat că proiectul de amplasare a unui radar în Cehia şi a 10 interceptoare de rachetă în Polonia este orientat împotriva unui inamic potenţial, dotat cu un arsenal mic. Nicidecum împotriva unui stat ca Rusia, care are un uriaş arsenal nuclear şi balistic.

Responsabilii americani au apreciat că ideea relansării cursei înarmărilor dintre Statele Unite şi Rusia din cauza scutului antirachetă este un anacronism, fără nicio bază reală. Declaraţiile celor doi oficiali americani au apărut în presa rusă, cu puţin înainte ca miniştrii de Externe ai celor 26 de ţări membre NATO şi omologul lor rus, Serghei Lavrov, să se întâlnească la Olso, ca să discute despre scutul antirachetă.

Planul american de securitate este destul de controversat, deşi Statele Unite susţin că scutul antirachetă are ca scop protejarea de un eventual atac iranian, cu rachete balistice. Rusia crede însă că proiectul american ar putea reprezenta o ameninţare la adresa securităţii sale, iar Norvegia şi Canada, care pun şi ele proiectul sub semnul întrebării, se tem că scutul antirachetă ar putea strica echilibrul strategic în Europa.
Mai multe articole despre:
antirachetă scut