MENIU

Scurgerile de gaz în Marea Baltică. Pe cine dau rușii vina: „E zonă aflată complet sub controlul lor”

Maria Zaharova, purtător de cuvânt MAE Rusia. Foto/Profimedia

Ministerul de Externe rus spune că scurgerile de gaz din conductele Nord Stream au avut loc în zonele „aflate complet sub controlul” agenţiilor de informaţii americane.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a declarat într-o emisiune online pro-Kremlin că Washingtonul are "control deplin" asupra apelor din largul coastelor Danemarcei şi Suediei unde au fost detectate patru scurgeri de gaz pe traseul conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, ce traversează Marea Baltică, între Rusia şi Germania.

"S-a întâmplat în zonele comerciale şi economice ale Danemarcei şi Suediei. Acestea sunt ţări NATO-centrice", a declarat joi Zaharova pentru Soloviev Live.

"Sunt ţări care sunt complet controlate de serviciile de informaţii ale SUA", a adăugat ea.

Ea nu a furnizat dovezi privind controlul SUA asupra Suediei şi Danemarcei, menţionează Reuters, amintind şi că Rusia critică frecvent influenţa şi sprijinul militar american pentru Europa.

Danemarca este membră a NATO, iar Suedia este pe cale să devină, după ce a renunţat la politica sa istorică de nealiniere, în urma invaziei ruse din Ucraina.

UE a afirmat că suspectează un act de sabotaj şi a promis un răspuns "robust" la orice avariere intenţionată a infrastructurii sale energetice.

Deşi niciuna dintre conductele avariate nu era în funcţiune în momentul presupusului sabotaj, ele erau încărcate cu gaz, care continuă să se scurgă în Marea Baltică.