MENIU

Scrisoarea șocantă a lui Trump către Erdogan. Temeri pentru sănătatea mintală a președintelui

O scrisoare bizară trimisă de Donald Trump omologului său turc Recep Tayyip Erdogan i-a lăsar fără cuvinte pe politicienii și jurnaliștii din SUA. Cu un limbaj nediplomatic, rudimentar și amenințător, scrisoarea i-a buimăcit pe criticii care sugerează anumite probleme de sănătate psihică pentru instabilul președinte.

După ce a decis retragerea trupelor americane din Siria, oferind mână liberă Turciei pentru asaltul împotriva kurzilor, Donald Trump a revenit pentru a-l amenința pe liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.

A făcut-o direct, printr-o scrisoare cel puțin bizară, într-un limbaj neprotocolar, cu multe amenințări.

”Hai să încheiem un acord avantajos. Nu vrei să fii responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce - și o voi face.

....

Nu dezamăgi lumea (...) Istoria te va trata favorabil dacă vei rezolva această problemă în mod corect și uman. Te va trata pentru totdeauna ca pe un diavol dacă nu se vor întâmpla lucruri bune.

Nu fi un dur. Nu fi nebun!

Te voi suna mai târziu”, precizează scurta scrisoare a liderului de la Casa Albă.

Politica lui Trump în Siria, condamnată în Congresul SUA. Erdogan, somat să dea înapoi

Scrisoarea care a circulat inițial prin lumea diplomatică a fost privită cu neîncredere de mulți.

Cel mai bizar lucru a fost acela că Trump însuși a fost cel care a distribuit-o, fiind mândru de tonul folosit și de duritatea afișată.

”Am crezut că e o glumă, o farsă, că nu e posibil ca așa ceva să vină din biroul oval”, a spus congresmanul democrat Mike Quigley pentru CNN.

”Pare că președintele, într-un moment de rătăcire, a dictat nervos ce i-a trecut prin cap”, a adăugat Quigley.

Candidatul democrat la alegerile prezidențiale Beto O'Rourke s-a arătat îngrijorat de faptul că omul care a scris scrisoarea controlează armele nucleare americane și trezoreria.

”Fiecare zi în care este președinte e o zi în care suntem în pericol”, a scris O'Rourke pe Facebook.

Mai multe publicații au precizat că au fost nevoite să verifice la Casa Albă că scrisoarea este reală, în ciuda faptului că sursa inițială era 100% credibilă.

Dincolo de critici, de parodii și de șocul multor politicieni și diplomați, reputata publicație Vanity Fair a observat că, prin această scrisoare, președintele oferă toate semnele unor probleme psihice reale.


Scrisoarea este datată 9 octombrie, ceea ce înseamnă că a fost trimisă Ankarei după ce Trump a dat undă verde operaţiunii turce în Siria, prin decizia de a retrage trupele americane, anunţată două zile mai devreme, notează dpa, citată de Agerpres.

Dezvăluirea scrisorii survine după ce miercuri preşedintele turc s-a plâns că nu mai reuşeşte să urmărească mesajele scrise în reţeaua Twitter de omologul său american privind poziţia Statelor Unite faţă de conflictul din Siria.

"Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri", a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan. "Nu mai ţinem pasul", a repetat Erdogan, citat de ziarul turc Hurriyet.