MENIU

Scoțienii rescriu, mâine, istoria

Mâine are loc referendumul care va decide soarta Scoției. Un vot în favoarea independenței va implica separarea de Marea Britanie, în caz contrar, Scoția va beneficia de un statut de autonomie sporită. Indiferent de rezultatul scrutinului, un nou capitol se va deschide în relațiile epice și adesea războinice dintre ”Țara Scoților” și vecinii din sud, se arată într-un comentariu publicat de AFP.    

În ultimii 1.400 de ani, teritoriul din nord și-a schimbat statutul de circa zece ori, iar după Actul de Uniune din anul 1707, Scoția a fost alternativ teritoriu suveran sau vasal al Londrei, informează Agerpres. În prezent, 8,3% din populația britanică va decide soarta ansamblului alcătuit din englezi, galezi, nord-irlandezi și scoțieni. Conform ultimelor sondaje, unioniștii, care sprijină ideea rămânerii Scoției în cadrul Marii Britanii, sunt cotați cu 53% din intențiile de vot, astfel că ecartul dintre cele două tabere se situează în marja de eroare și orice rezultat este posibil.

O victorie a partizanilor independenței va fi și un triumf personal pentru liderul acestora, Alex Salmond, premierul actualei Scoții semi-autonome. Acest economist, în vârstă de 59 de ani, a știut să trezească aspirațiile identitare ale scoțienilor, numai o treime dintre ei împărtășind, în urmă cu 20 de ani, visul său al ”unei noi țări printre primele 20 cele mai bogate ale lumii'”. Fiind și un foarte bun strateg, el nu s-a mulțumit să impună guvernului de la Londra referendumul, dar l-a constrâns de asemenea să acorde noi prerogative, în special fiscale, parlamentului regional de la Holyrood, în eventualitatea respingerii independenței.

 

Mai multe pe Agerpres.

Mai multe articole despre:
independenţă referendum Scoţia