MENIU

Schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Nadia Savcenko a fost eliberată

Schimb de prizioneri între Rusia şi Ucraina. Nadia Savcenko a fost eliberată

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko s-a întors acasă după doi ani de arest în Rusia. Savcenko a fost capturată de ruşi în timp ce lupta pe frontul din Estul Ucrainei şi este considerată un erou al rezistenţei în faţa Moscovei. Ea a fost eliberată în urma unui schimb de prizonieri cu doi soldaţi ruşi. Preşedintele Putin spune că a graţiat-o pe Nadia Savcenko din motive umanitare.

Nadia Savcenko a fost primită ca un erou în Ucraina. Mulţi susţinători, dar şi fostul prizonier politic Iulia Timoşenko, au aşteptat-o la aeroport. În picioarele goale, şi cu un tricou pe care este desenat tridentul Ucrainei, femeia a spus că este pregătită să-şi dea viaţa pe front pentru ţara ei.

În iunie 2014, Nadia Savcenko a fost capturată de Rusia în timp ce lupta în estul Ucrainei.

În schimbul pilotului, Rusia a primit doi dintre soldaţii săi arestaţi de Kiev pentru activităţi teroriste. Cei doi militari au fost capturaţi în estul Ucrainei, cu toate că Rusia a negat mereu că are trupe în Ucraina vecină. Vladimir Putin a anunţat după schimbul de prizonieri că a graţiat-o pe Nadia Savcenko, care fusese condamnată la 22 de ani de închisoare pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi.

Pe toată perioada detenţiei în Rusia, Nadia Savcenko a fost sfidătoare faţă de regimul Putin. Timp de aproape două săptămâni, ea a fost în greva foamei, la care a renunţat după un telefon al preşedintelui Ucrainei.

Schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina a venit cu puţine săptămâni înainte ca Uniunea Europeană să decidă dacă prelungeşte sau nu sancţiunile economice impuse Moscovei.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Nadia Savcenko schimbul de prizonieri