MENIU

Sărbătoare și doliu în lume, după moartea lui Fidel Castro

Moartea lui Fidel Castro a fost întâmpinată, după caz, cu bucurie sau durere, de susținătorii liderului istorci al Cubei, respectiv de către criticii sau disidenții regimului de la Havana. 

Susținători ai lui Fidel Castro, așa-numiții "castriști", și disidenți cubanezi s-au înfruntat sâmbătă în fața Ambasadei Cubei din Madrid, informează EFE, citată de Agerpres.

Cele două tabere s-au adunat în fața ambasadei din capitala Spaniei după anunțul cu privire la decesul fostului lider revoluționar cubanez. Poliția a intervenit pentru a despărți cele două grupuri care s-au insultat. Potrivit EFE, oamenii se află în continuare în fața Ambasadei Cubei, cu toate că la Madrid plouă.

Steagul de la ambasadă a fost arborat în bernă și numeroși reprezentanți ai presei s-au deplasat la sediul legației cubaneze pentru a consemna declarațiile persoanelor prezente, în majoritate pro-Castro.

Agenți de poliție l-au percheziționat pe președintele organizației "Cuba Democracia Ya" (Cuba, democrație acum"), Rigoberto Carceller, și au confiscat sticle de șampanie cu care acesta dorea să sărbătorească "nu moartea lui Fidel, Dumnezeu să-l ierte", ci faptul că "astăzi începe o nouă etapă pentru cubanezi".

"Cuba, Fidel și Che" și "Revoluția trăiește" sunt câteva dintre sloganurile pe care le-au strigat persoanele reunite în fața ambasadei. În timp ce unii lăudau progresele sociale în domeniul educației și sănătății ale regimului castrist, alții au calificat acest regim drept "dictatură" și i-au criticat pe spaniolii care au susținut guvernul cubanez deoarece "îi interesează doar să meargă pe insulă și să se distreze".

Sărbătoare la Miami

În Miami, Florida, casa a numeroși disidenți cubanezi și a urmașilor acestora, sărbătoarea a fost maximă. Mii de oameni au ieșit în stradă la primele ore ale zilei, după ce au aflat de moartea lui Castro. 

Omagii de la Moscova și Caracas

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a adus sâmbătă un omagiu părintelui revoluției cubaneze, Fidel Castro, decedat vineri la vârsta de 90 de ani, subliniind rezistența acestuia în fața presiunii exercitate de SUA, transmite AFP.

'Fidel a rezistat și și-a întărit țara în cursul celei mai dure blocade americane, când exista o presiune monumentală asupra lui, și a putut (...) să-și conducă țara pe calea dezvoltării independente', a afirmat ultimul lider al Uniunii Sovietice, citat de agenția Interfax.

La rândul său, președintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a lansat sâmbătă un apel la 'continuarea moștenirii' părintelui revoluției cubaneze, amintind relația strânsă care unește cele două țări.

'Toți revoluționarii din lume trebuie să-i ducem mai departe moștenirea și steagul de independență, de socialism, de patrie umană', a scris Maduro pe Twitter.

El a menționat că l-a contactat deja telefonic pe fratele lui Fidel, Raul Castro, actualul președinte, 'pentru a-i transmite solidaritatea și dragostea (Venezuelei) față de poporul cubanez'.

Mai multe articole despre:
Miami Madrid Fidel Castro