MENIU

S-a reluat procesul locotenenţilor lui Saddam

Procesul celor şase locotenenţi ai lui Saddam Hussein a fost reluat luni la Bagdad, la nouă zile după ce fostul dictator a fost spânzurat.

Cei şase, printre care şi vărul lui Saddam, Ali Chimistul, sunt acuzaţi de masacrul împotriva kurzilor din Anfal. Campania sângeroasă a început în 1988 şi s-a soldat cu uciderea a 180.000 de oameni, cei mai mulţi fiind ucişi prin gazare.

Prima audiere după executarea lui Saddam nu a fost lipsită de incidente. Judecătorul a fost nevoit să îi taie microfonul lui Ali Chimistul, în momentul în care acesta a început să citească din Coran în memoria fostului său comandant, Saddam Hussein. Ali Chimicul este principalul acuzat în procesul privind masacrul de la Anfal, fiind considerat creierul întregii campanii militare.

Împotriva lui Ali Chimistul a fost formulată, de altfel, acuzaţia de genocid, pentru care riscă pedeapsa cu moartea. Comunitatea kurdă din Irak regretă că Saddam Hussein a fost condamnat numai pentru masacrul asupra şiiţilor din Dujail şi speră că locotenenţii fostului dictator vor avea aceeaşi soartă.
Mai multe articole despre:
proces Saddam locotenenţi