MENIU

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de provocări şi escaladarea conflictului separatist. Poziţia UE

Preşedinţia Rusiei afirmă că Administraţia pro-occidentală de la Kiev este responsabilă de actuală din estul Ucrainei, unde confruntările militare s-au intensificat miercuri. În replică, Kiev-ul spune că rebelii pro-ruşi au atacat o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene. Cel puțin 24 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore, susţin autorităţile de la Kiev.

Confruntările militare dintre serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti pro-ruşi s-au intensificat, miercuri, în estul Ucrainei. Rebelii pro-ruși au lansat o 'nouă ofensivă majoră', potrivit Kievului, în apropiere de localitatea Mariinka, situată la aproximativ 20 de km de Donețk - fief-ul separatiștilor pro-ruși.

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că separatiştii au lansat obuze de artilerie din oraşul Doneţk spre Mariinka, aflată sub controlul armatei ucrainene. Potrivit acesteia, aproximativ 200 de rebeli separatişti au atacat poziţii ucrainene, iar schimburile de focuri au durat şase ore.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov a declarat că Moscova urmăreşte cu atenţie evenimentele: "simţim o preocupare profundă în legătură cu provocările armatei ucrainene, care, din ceea ce putem evalua, este responsabilă în mare măsură de situaţia actuală", a declarat oficialul rus, citat de agenţia TASS. "Suntem profund preocupaţi de atacurile cu obuze comise în zone populate din regiunea Donbas, unde mor copii şi adulţi", a mai afirmat oficialul rus.

În replică, Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a confirmat că există confruntări în zona Mariinka şi a denunţat "provocările" armatei ucrainene, căreia i-a atribuit atacuri în zonele Petrovski şi Kirovski.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat într-un discurs rostit în Parlament, că Ucraina trebuie să se pregătească de o invazie masivă a trupelor ruseşti.

Uniunea Europeană a condamnat, joi, escaladarea luptelor în estul Ucrainei,  care riscă să alimenteze o nouă spirală a violențelor. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, avem de-a face cu cea mai gravă încălcare a armistițiului încheiat în februarie.

Conform estimărilor ONU, conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.200 de morţi.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina conflict Doneţk provocări