MENIU

Rusia: mega-protest al opoziţiei, duminică. Liderul opoziţiei, Navalnîi, reţinut de poliţie

Protest la Moscova. FOTO: <a href="https://themoscowtimes.com/articles/navalnys-election-boycott-rally-live-from-moscow-60306?utm_source=push&amp;utm_medium=push&amp;utm_campaign=280118" target="_blank">Moscow Times</a>

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, principalul oponent al Kremlinului, organizează duminică proteste în întreaga Rusie, cerând boicotarea viitoarelor alegeri prezidenţiale, relatează dpa.

UPDATE: Principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost reţinut duminică de poliţie la Moscova, la câteva minute după ce s-a alăturat susţinătorilor săi reuniţi în capitala Rusiei pentru a protesta împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

"Tocmai m-au arestat. Nu are nicio importanţă. Veniţi pe Tverskaia. Nu veniţi aici pentru mine, ci pentru voi şi viitorul vostru", a scris el pe o reţea de socializare, în timp ce câteva mii de persoane manifestau pe teritoriul Rusiei împotriva preşedintelui Putin.

După ce s-a jucat o bună parte din zi de-a pisica şi şoarecele cu poliţia, care s-a deplasat duminică dimineaţa în zadar la apartamentul său pentru a-l aresta, opozantul a ajuns pe bulevardul Tverskaia, principala arteră din centrul Moscovei, unde erau deja adunaţi mai multe sute de susţinători ai săi.

"Hoţilor! Aveţi la dispoziţie cinci minute pentru a pleca!", a scandat el, potrivit unor imagini retransmise în direct de echipa sa pe YouTube. "Gata, sosesc, sunt deja aici", a spus el apoi, arătând spre vreo zece poliţişti ce se grăbeau spre el pentru a-l aresta.

În pofida rezistenţei pe care o opuneau susţinătorii săi, Aleksei Navalnîi a fost urcat cu forţa într-un camionetă cu geamurile fumurii.

Opozantul i-a chemat pe ruşi să iasă în stradă duminică, pentru a denunţa "înşelăciunea" alegerilor prezidenţiale din 18 martie, în care Vladimir Putin este dat drept marele favorit.

Mai multe persoane au răspuns la apelul lui, pe întreg teritoriul Rusiei. Aproape 90 de oameni au fost arestaţi, potrivit unei evidenţe difuzate la orele 11:00 GMT de site-ul specializat OVD-Info.

UPDATE: Forţe ale poliţiei ruse au pătruns duminică în sediul de campanie din Moscova al principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, şi au început să interogheze persoanele aflate înăuntru, potrivit imaginilor difuzate online de susţinători ai lui Navalnîi, relatează Reuters.

Roman Rubanov, un susţinător al lui Navalnîi, a scris o reţea de socializare că poliţia a declarat că doreşte să verifice informaţiile potrivit cărora în biroul din Moscova al opozantului rus s-ar afla o bombă.

 

Navalnîi, care de mai mulţi ani conduce o puternică mişcare de protest alimentată de criticile la adresa corupţiei endemice din cadrul eşaloanelor superioare ale administraţiei, a fost declarat ineligibil pentru alegerile prezidenţiale din 18 martie, în care Vladimir Putin este considerat marele favorit.

Autorităţile electorale din Rusia au stabilit că Aleksei Navalnîi nu poate candida la scrutinul din luna martie din cauza unei condamnări anterioare pentru infracţiuni financiare, pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare.

Oponent recunoscut şi ferm al preşedintelui Vladimir Putin, Navalnîi a negat orice neregulă şi a spus despre acuzaţiile împotriva sa că au fost fabricate pentru a i se compromite ambiţiile politice. El a fost de asemenea reţinut de mai multe ori pentru încălcarea regulilor privind organizarea de adunări publice.

Autorităţile locale din Moscova au declarat vineri că nu a fost aprobată o astfel de demonstraţie în capitală şi a ameninţat cu acţiuni în justiţie împotriva lui Navalnîi, conform unor comentarii apărute în media oficiale.

Echipa de campanie a lui Navalnîi a afirmat vineri că mai mulţi membri ai săi au fost reţinuţi în patru oraşe din ţară. "Boicotul nostru a devenit un adevărat coşmar pentru Kremlin", a afirmat organizaţia pe Twitter.