MENIU

Rusia avertizează SUA că va bloca sancțiunile impuse Iranului

Rusia nu acceptă modificarea Acordului nuclear cu Iranul și va bloca prelungirea sancţiunilor contra Teheranului dacă SUA se retrag din tratat.

Rusia îşi va onora angajamentele în cadrul Acordului cu Iranul atât timp cât alte ţări vor proceda în mod similar, a declarat vineri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenţiei Interfax, citate de Mediafax.

Administraţia Vladimir Putin nu va accepta modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, a subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe, avertizând că, în cazul în care preşedintele SUA Donald Trump, va decide ieşirea din acest tratat, Rusia va bloca prin veto, în Consiliul de Securitate ONU, prelungirea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran. 

Anunț de la Moscova: locul din Europa unde poate izbucni un război SUA-Rusia 

Iranul a anunțat joi că va părăsi acordul nuclear istoric încheiat cu marile puteri în 2015 dacă Statele Unite vor ieşi din el.

Preşedintele Trump a cerut europenilor ca până la 12 mai să găsească un nou text care să remedieze "golurile teribile", după cum consideră el, ale acordului din 2015, în caz contrar SUA se vor retrage.

Acordul nuclear a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump. El reglementează strict activităţile nucleare ale Teheranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a prezentat, luni, dovezi despre care susţine că scot în evidenţă faptul că Iranul îşi dezvoltă în secret programul nuclear, încălcând acordul nuclear semnat în 2015, informează BBC News Online.

Premierul israelian a precizat că Iranul a ”înşelat lumea”, încălcând acordul nuclear din 2015.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Ministerul Apărării din Tel Aviv, Netanyahu a prezentat documente despre care afirmă că sunt ”copii” a unor documente secrete obţinute de serviciile de informaţii israeliene în Teheran.

”Aceste documente sunt dovada concretă că Iranul a minţit când a spus nu a avut niciodată un program nuclear. Proiectul nuclear iranian are toate cele cinci elemente ale unui program de arme nucleare”, a declarat Netanyahu

Mai multe articole despre:
Iran Rusia SUA sancţiuni acord nuclear