MENIU

Rusia atacă iar centrul de la Deveselu. Lavrov: Scutul antiracheta al SUA din Europa devine inutil

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că scutul antirachetă al SUA din Europa devine inutil, după acordul cu Iranul și solicită desființarea centrului de la Deveselu, anunță Realitatea Tv. 

”Rusia speră că  SUA vor abandona elementele scutului antirachetă în Europa”, a declarat Lavrov.  Declarațiile vin după ce Iranul și Marile Puteri au ajuns la un acord cu privire la programul nuclear. 

Ministrul rus de Externe, Serghei lavrov, a declarat, marti, ca SUA au promis sa nu dezvolte scutul dupa ce se ajunge la un acord cu Iranul, scrie Russia Today.

"Cu totii ne amintim ca in aprilie 2009 la Praga presedintele Barack Obama a afirmat ca daca se rezolva problema programului nuclear iranian, atunci sarcina crearii segmentului european al sistemului de aparare antiracheta va disparea", a declarat Lavrov.

Inca de la anuntarea initiativei de amplasare a elementelor scutului antiracheta in estul Europei, SUA au sustinut ca acesta are scopul de a feri membrii NATO de un atac venind dinspre Iran. Rusia a solicitat in permanenta garantii ca scutul nu este indreptat impotriva sa si a aratat ca acesta constituie o amenintare la adresa securitatii sale, asa ca lanseaza periodic atacuri la adresa sistemului antiracheta. SUA au amplasat in Romania o parte a sistemului.

La Deveselu, in judetul Olt, vor fi amplasate un radar fix de ultima generatie si un sistem de lansare al rachetelor, ce au rolul de a intercepta si distruge alte rachete lansate de inamic. O alta baza americana cu elemente ale scutului se afla in Polonia.

Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice, scrie DPA.

În schimb, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Informația privind ajungerea la un acord este confirmată de surse occidentale și iraniene pentru Reuters. 'Da, avem un acord', a declarat sursa occidentală citată.

Potrivit unor diplomați citați de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Anterior, un diplomat iranian a anunțat că s-a ajuns deja la un 'acord final istoric', care va duce la ridicarea parțială a sancțiunilor impuse Teheranului, în schimbul limitării programului nuclear iranian.

''Toată activitatea dificilă s-a încheiat și am parafat un acord'', a spus diplomatul iranian, sub acoperirea anonimatului.