MENIU

Românii din Frankfurt și-au organizat singuri 6 secții de votare

Mai mulți români din Frankfurt am Main și din împrejurimi au făcut singuri rost de spații, cabine, urne, voluntari și membri ai comisiilor pentru secțiile de votare.

Cetățenii români stabiliți în jurul orașului Frankfurt am Main s-au mobilizat după alegerile europarlamentare din 26 mai, când mii de români n-au reușit să voteze după ce au așteptat cu orele la coadă în fața singurei secții de votare din zonă, scrie Teleleu.eu

Singura secție de la Europarlamentare a fost la Biserica Ortodoxă Românească din Offenbach am Main și a fost deschisă datorită eforturilor preotului Ștefan Anghel, care a ținut legătura cu autoritățile germane și cu Consulatul României la Bonn. Asta deși în landul Hessen, care cuprinde și orașul Frankfurt am Main, trăiesc 67.450 de români, dintre care 82% au drept de vot, potrivit institutului german de statistică (Statistisches Bundesamt Deutschland, date actualizate la 31.12.2018).

În total, în regiunea Rin-Main, din care face parte și orașul Mainz (landul Rheinland Pfalz), sunt înregistrați 63.064 de români cu drept de vot. Acestora li se adaugă un număr necunoscut de români care lucrează la negru.

Începând cu luna iunie, mai mulți români s-au organizat și au strâns peste 1.000 de semnături de la oameni care și-au exprimat intenția de a vota, au cerut ajutorul autorităților germane, au găsit spații pentru secțiile de votare, au făcut rost de urne și de cabine de vot, au făcut o listă cu oameni dispuși să facă parte din comisiile secțiilor de votare, au chemat prieteni din România atunci când n-au găsit președinți pentru comisie în Germania și au cerut Consulatului General al României de la Bonn să deschidă 10 secții de votare pentru alegerile prezidențiale.

Solicitarea către Consulatul de la Bonn e semnată de preotul Ștefan Anghel, Ileana Voghel (Asociația Româno-Germană), Dorothea Krampol (Comunitatea Românilor din Rin-Main), Christian Balazs (Comunitatea Română din Wiesbaden), Elena Singh (Asociația Românilor din Frankfurt și împrejurimi), Anca și Dan Sviștea (reprezentanții secției de votare de la Mainz), Alina Jurcoane (PLUS Hessen) și Leonard Stoica (USR Frankfurt), însă din grupul de voluntari fac parte 50 de români care s-au implicat mai mult sau mai puțin.

Timp de câteva luni, aceștia s-au organizat pe grupuri de WhatsApp și de Facebook, iar când i-am întâlnit noi telefoanele lor sunau într-una. Mulți ne-au declarat că organizarea acestor secții de votare a fost pentru ei ca un al doilea job, iar eforturile lor sunt emoționante: o femeie a lucrat part-time în perioada asta ca să aibă mai mult timp, o doctoriță a deschis secția de votare în propriul ei cabinet, mai mulți voluntari au împărțit hărți cu secțiile de votare la abatoarele unde lucrează românii și la cazările muncitorilor în construcții.

Datorită eforturilor acestor voluntari, care au făcut treaba Consulatului României de la Bonn, s-au deschis 6 secții de votare în jurul orașului Frankfurt am Main – în celelalte 4 orașe românii n-au reușit să găsească spații.

Mai multe articole despre:
vot diaspora romani diaspora