MENIU

România, amenințată voalat de MAE rus. Ponta răspunde pe reţelele sociale

Ministerul rus de Externe a avertizat, joi, România că trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, privind securitatea regiunii. În acest sens, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevici, a catalogat drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, despre care afirmă că încalcă absolut toate acordurile existente, la care s-ar putea gândi, inclusiv "actul fondator Rusia-NATO, care este încă în vigoare", potrivit agenției TASS.

"Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas periculos, fără precedent, care încalcă toate acordurile Rusiei cu alianța. În lipsa clarificărilor pe această temă, dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei efectivelor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fie conştient de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas, pentru securitatea regiunii", a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe.

Potrivit oficialului rus, ambele părți și-au asumat, potrivit celor statuate în actul fondator, să nu își suplimenteze, în mod excesiv, capabilitățile militare, privind armamentul greu și echipamentele de luptă, așa-numitele "capacități militare excesive", deși Rusia a insistat asupra clarificării acelei formulări.

"NATO și Rusia, alături de celelalte state membre, vor căuta împreună să consolideze stabilitatea prin implementarea acelor măsuri care să prevină orice potențială amenințare privind intensificarea forțelor convenționale, în regiuni din Europa Centrală și de Est", se precizează în document, a reamintit Aleksandr Lukaşevici.

"Am insistat, în nenumărate rânduri, asupra faptului că că principiul disuasiunii reciproce trebuie respectat aici. Dacă acest fapt corespunde realității, trebuie să se țină cont că Federația Rusă își rezervă dreptul de a lua în considerare acest factor esențial în planificarea sa militară", a afirmat Aleksandr Lukaşevici. 

 

Ponta, răspuns la amenințările Rusiei: Da, suntem conștienți că deciziile noastre sunt cele mai bune

 

Premierul Victor Ponta a răspuns, joi seară, în cadrul unei postări pe pagina personală de Facebook, amenințărilor Rusiei, potrivit cărora România ar trebui să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, privind securitatea regiunii.

"Un răspuns foarte clar - DA, suntem conștienți că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România și partenerii noștri!", a scris Victor Ponta pe Facebook.