MENIU

Revista presei elveţiene - romi

Imigranţii romi dau bătăi de cap şi elveţienilor. Autorităţile se pregătesc să ia măsuri împotriva cerşetorilor, iar principalii vizaţi, scrie presa elveţiană, sunt romii veniţi din România. Oficialii din cantonul Geneva sunt primii care vor pune în aplicare un astfel de plan, de la 1 decembrie, relatează cotidianul Le Matin. Planul prevede expulzarea tuturor celor care stau pe teritoriul cantonului fără forme legale.

Ieri dimineaţă, poliţiştii au evacuat 17 cetăţeni români de etnie romă dintr-o tabără improvizată din Geneva. Cotidianul Le Matin descrie pe larg acţiunea. Adunaţi şi duşi într-un centru social romii au refuzat să se întoarcă în ţara de origine, România, pe motiv că nu au unde să lucreze. Responsabili ai serviciilor locale de asistenţă socială afirmă că situaţia nu este nouă. Romii vin de câţiva ani la Geneva, iar anul acesta nu s-au înregistrat mai mulţi imigranţi, mai scrie Le matin.

Tribune de Geneve titrează "Planul de luptă împotriva cerşetoriei îi alungă pe romi". Mulţi dintre romii din Geneva şi-au făcut deja bagajul şi şi-au continuat drumul către alte locuri, alţii au mai rămas să vadă cum evoluează situaţia. Preventiv, scrie cotidianul elveţian, romii s-au interesat cât îi costă drumul înapoi acasă.

Ziarul Le Courrier critică noua strategie a auitorităţilor cantonale: dialogul promis romilor fără adăpost şi fără vreun rost precis în Elveţia nu a rămas decât o promisiune. Geneva numără, potrivit săptămânalului Le Temps, 200 de cerşetori, din care peste trei sferturi sunt cetăţeni români.

Şi în Franţa, problema romilor cerşetori stârneşte un interes tot mai larg. Un jurnalist din Montpellier a publicat pe blogul său un amplu reportaj despre imigranţii romi din oraşul Nîmes, despre care afirmă că refuză să beneficieze de serviciile locale de asistenţă socială de teama expulzării. Romii, mai scrie jurnalistul, migrează îndeobşte în ţări ca Italia, Spania sau în sudul Franţei pentru că iarna e mai blândă şi se poate dormi pe străzi.
Mai multe articole despre:
romi