MENIU

Reuniune SUA-Rusia pe tema Siriei. Washingtonul ia în calcul toate opțiunile, inclusiv cea militară

Secretarul american de Stat John Kerry și ministrul rus de Exerne Serghei Lavrov se întâlnesc sâmbătă în Elveția pentru a relua negocierile pe tema Siriei. În prealabil, oficialii administrației de la Washington se întâlnesc pentru a analiza opțiunile SUA în privința conflictului sirian.

Washingtonul și Moscova reiau sâmbătă dialogul pe tema Siriei, în vreme ce bombardamentele derulate de Rusia și regimul de la Damasc asupra Alepului s-au intensificat.

John Kerry și Serghei Lavrov se vor întâlni la Lausanne, iar la întâlnire vor lua parte și miniștrii de Exerne din Turcia, Qatar, Arabia Saudită și Iran, potrivit părții ruse.

SUA au anunțat săptămâna trecută întreruperea negocierilor cu Rusia, după o serie de bombardamente violente în Alep, care au vizat inclusiv spitale și s-au soldat cu numeroase victime ân rândul civililor.

Decizia privind reluarea discuțiilor, este un semn al lipsei de opțiuni din partea Occidentului, scrie Reuters.

Vineri, înaintea reuniunii de la Lausanne, președintele SUA Barack Obama și consilierii săi pe politică externă se vor reuni pentru a analiza opțiunile în privința Siriei.

Unii oficiali susțin o intervenție mai agresivă a SUA pentru a-și menține influența pe care o mai are încă asupra rebelilor moderați și asupra partenerilor arabi, turci și kurzi.

O opțiune posibilă ar fi cea a unor lovituri militare asupra bazelor regimului sirian, dar analiștii spun că este puțin probabil ca Obama să avizeze un astfel de plan.

 

 

Mai multe articole despre:
Rusia SUA Siria Serghei Lavrov John Kerry