MENIU

Republica Moldova, în incapacitate de plată!? Creditorii externi au înghețat relația cu Chișinăul

Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au stopat o serie de proiecte de finanțare în Republica Moldova. La rândul ei, Uniunea Europeană ar putea întrerupe finanțarea reformei justiției din cauza faptului că autoritățile de la Chișinău nu și-au onorat angajamentele. În aceste condiții, în cel mult două luni, Republica Moldova ar putea intra în incapacitate de plată, avertizează Deutsche Welle.

Cu o lună în urmă, FMI a condiționat reluarea creditării pentru Republica Moldova de lichidarea celor trei bănci — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al statului. Consiliul alianței minoritare de guvernare de la Chișinău (Partidul Liberal Democrat — Partidul Democrat) a decis însă începerea procedurii de naționalizare a Băncii de Economii. Premierul Chiril Gaburici a încercat să se opună, dar la câteva zile el și-a anunțat demisia și în consecință FMI a suspendat negocierile cu Republica Moldova, arată Deutsche Welle, într-o analiză preluată de Agerpres.

Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, a anunțat că Republica Moldova nu va primi sprijinul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015. Kremer a precizat că relația Băncii Mondiale cu Republica Moldova va rămâne înghețată ''până când autoritățile moldovene vor întreprinde acțiuni decisive" pentru soluționarea problemelor din sectorul bancar.

Creditorii internațional recomandă autorităților de la Chișinău ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — să fie lichidate. Orice încercare de a naționaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea și un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potențiale de viitor. Nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în frauda de proporții. Dacă acest lucru e adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă și mai mulți bani din contul contribuabililor. Este concluzia lui Alex Kremer, care a adăugat că ''ar fi ilogic și iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în bugetul Moldovei banii acționarilor săi prin ușa din față, în timp ce există riscuri ca sume și mai mari de bani publici să fie pierdute prin ușa din dos, din cauza fraudelor și corupției din sectorul bancar''.

Mai mult, Alex Kremer a subliniat că bugetul Republicii Moldova nu este pregătit să beneficieze de sprijin bugetar din partea Băncii Mondiale: ''Banca Mondială poate oferi sprijin unei țări doar atunci când bugetul național al țării respective este sustenabil și reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul de la Chișinău va trebui să emită obligațiuni de stat pentru a proteja deponenții în băncile în derivă de frauda din sectorul bancar, iar bugetul țării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligațiuni''.

În legătură cu situația creată în Republica Moldova, Deutsche Welle amintește că fostul ministru moldovean al finanțelor Veaceslav Negruța atrăgea recent atenția că riscul ca guvernul să nu-și mai poată onora plățile interne este major și că autoritățile de la Chișinău au la dispoziție cel mult șase-opt săptămâni pentru a evita un colaps intern. Potrivit lui Veaceslav Negruța, autoritățile ar trebui să întocmească, de urgență (!) un plan anti-criză, să relanseze invitația la negocieri pentru FMI, să rectifice bugetul de stat pentru 2015 și să amâne activarea garanției eliberate de guvern, față de Banca Națională, pentru salvarea celor trei bănci.

Din păcate pentru Chișinău, timpul e un lux pe care nu și-l pot permite! Mai au la dispoziție doar șase sau cel mult opt săptămâni pentru a evita, prin acțiuni coordonate și energice, un colaps definitiv în ceea ce privește plățile interne.