MENIU

Reacţia lui Donald Trump, în timpul audierii fostului şef FBI. Comey, contrazis

Președintele Donald Trump nu este un mincinos, a reacționat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, după ce la o conferință de presă a fost întrebată despre afirmația fostului director al FBI, James Comey, care l-a acuzat pe Trump că a 'mințit', transmite agenția EFE. Totodată, avocatul personal al lui Trump a negat că președintele SUA i-ar fi cerut loialitate lui James Comey.

'Pot afirma cu certitudine că președintele nu este un mincinos și chiar mă simt jignită de această întrebare', a spus purtătoarea de cuvânt.

Audiat joi de Comitetul pentru Informații al Senatului american, fostul director al FBI demis de Trump, James Comey, l-a acuzat de 'minciuni' pe liderul de la Casa Albă, care i-ar fi cerut — dar fără un ordin explicit — să nu-l mai investigheze pe fostul consilier de securitate națională Michael Flynn, în cadrul anchetei privind imixtiunea Rusiei în scrutinul prezidențial american.

Donald Trump încă nu a răspuns acuzațiilor lui Comey, dar a evocat indirect acest subiect într-o intervenție la un eveniment politic în fața susținătorilor săi, care s-a desfășurat în timp ce fostul director al FBI era audiat în fața comitetului senatorial.

'Vom lupta și vom câștiga (...) Am un obiectiv: voi lupta pentru americani și pentru America întâi (...) Știm să luptăm mai bine și nu vom abandona niciodată, niciodată', a spus liderul de la Casa Albă.

Purtătoarea sa de cuvânt a precizat în fața presei că Trump îi va răspunde lui Comey printr-o declarație ce va fi prezentată de avocatul personal al președintelui.

Ce spune avocatul lui Trump

Donald Trump nu i-a cerut vreodată "loialitate" lui James Comey, a afirmat joi avocatul personal al președintelui Statelor Unite, la finalul audierii fostului director al FBI în fața Congresului, transmite AFP.

"(...) În final, Comey a confirmat public ceea ce i-a spus președintelui în privat: președintele nu a făcut obiectul unei anchete în cadrul investigației asupra unei posibile interferențe ruse (în alegerile din 2016)", a spus Marc Kasowitz, într-o conferință de presă.

Acesta s-a sprijinit pe unele declarații ale fostului șef al FBI favorabile clientului său, dar a și contestat altele.

"Atât pe fond, cât și pe formă, președintele nu i-a spus vreodată domnului Comey: 'Am nevoie de loialitate, mă aștept la loialitate', a afirmat avocatul, reluând cuvintele acestuia din urmă.

Marc Kasowitz a asigurat totodată că Donald Trump nu i-a cerut sau sugerat lui James Comey să pună capăt unei investigații împotriva cuiva.

Avocatul personal al lui Trump a evocat de asemenea eventuale consecințe de ordin legal pentru fostul director al FBI, care a dezvăluit că a scurs către presă însemnările sale privind întâlnirile cu președintele american.

Evocând divulgarea "neautorizată" a acestor informații, el a subliniat că ține de autoritățile competente să determine dacă aceste elemente vor face obiectul unei urmăriri penale.