MENIU

Rețeaua de energie electrică din SUA a fost spartă de hackeri ruși

Hackeri ruși au pătruns în rețeaua de energie electrică din Statele Unite printr-un furnizor din Vermont. Atacul cibenetic nu a consecințe asupra operațiunilor acestei companii, dar a scos la iveală o "vulnerabilitate", scrie Washington Post, potrivit Agepres.

"Un cod asociat operațiunii de piraterie informatică denumite Grizzly Steppe de către administrația Obama a fost detectat în interiorul sistemului unui furnizor de electricitate din Vermont", a scris jurnalul pe pagina sa de internet, fără să precizeze data.

Citând responsabili americani sub acoperirea anonimatului, Washington Post a subliniat că, dacă acest cod "nu a fost utilizat în mod activ pentru a perturba operațiunile furnizorului (...), penetrarea rețelei naționale de energie electrică este importantă pentru că reprezintă o vulnerabilitate potențial gravă".

Autoritățile americane nu cunosc deocamdată care au fost intențiile rușilor, a adăugat jurnalul, și presupun că aceștia au încercat să aducă atingere activităților furnizorului — neidentificat de sursele cotidianului — sau a fost numai un simplu test de fezabilitate.

Potrivit jurnalului, în statul Vermont își desfășoară activitatea doi importanți furnizori de electricitate: Green Mountain Power și Burlington Electric.

Hackerii ruși ar fi trimis e-mailuri pentru a le cere destinatarilor să își dezvăluie parolele.

În decembrie 2015, 80.000 de locuitori din estul Ucrainei au rămas mai multe ore fără energie electrică după un atac cibernetic de o amploare nemaiîntâlnită. Rușii au fost arătați ca autori ai atacului, ceea ce ei au negat, mai scrie AFP.