MENIU

Războiul pentru Mosul, în a treia zi. Cel mai negru scenariu ar putea deveni realitate

SUA se așteaptă ca luptătorii Statului Islamic să folosească arme chimice, în încercarea de a menține cât mai mult controlul asupra orașului Mosul, scrie Reuters.

Asaltul aliaților asupra orașului Mosul, ultimul bastion al ISIS în Irak, a intrat în a treia zi, iar forțele de securitate irakiene și cele kurde, susținute de aviația americană, au făcut progrese semnificative, cucerind mai multe localități limitrofe.

Oficialii americani se tem acum că în încercarea disperată de a stopa avansul către inima orașului, teroriștii ISIS ar putea folos arme chimice.

Americanii au confirmat deja, la începutul lunii, un atac al Statului Islamic cu gaz muștar, un agent chimic foarte persistent, al cărui efect durează mai multe zile.

Totuși, oficialii americani nu cred că Statul Islamic a reușit să dezvolte arme chimice cu efect letal major.

Oficialii americani au mai avertizat că militanții ISIS folosesc civilii din Mosul drept scuturi umane, în încercarea de a se proteja de atacurile aeriene.

Barack Obama a reamintit că forțele aliate trebuie să rezolve și problema civililor.

"Dacă nu vom reuși să îi ajutăm pe oamenii obișnuiți care fug de ISIS, atunci există pericolul să asistăm la o întarcere a teroriștilor", a avertizat președintele SUA.

Mai multe articole despre:
arme chimice Statul islamic