MENIU

Război Ucraina, ziua 34. Rușii au bombardat o clădire administrativă în orașul Nikolaev. Trei persoane au fost ucise și 22 au fost rănite - LIVE TEXT

Este a 34-a zi de război pe teritoriul Ucrainei. Armata ucraineană câștigă din ce în ce mai mult teren în fața invadatorilor ruși, însă numărul civililor uciși se ridică la câteva mii, potrivit primarului din Mariupol. Numărul morților și cel al răniților după atacul rusesc asupra unei clădiri a administrației regionale din orașul-port Nikolaev a crescut la cel puțin 12 morți, respectiv 33 de persoane sunt rănite. Primarul din Irpen le cere localnicilor "să rămână acolo unde se află", insistând asupra pericolului întoarcerii în oraș ca urmare a faptului că există, în continuare, sute de mine și obuze neexplodate. 

UPDATE 23:50 Celebrul apărător al Insulei Șerpilor, eliberat din captivitatea rusă

Grănicerul Roman Hrybov, a cărui expresie „Navă de război rusească, dă-te dracu!” a devenit virală pe internet, a făcut parte dintr-un schimb recent de prizonieri, anunță media ucrainene.

Mai mult decât atât, grănicerul a fost a fost decorat, marți, de către Ministerul Apărării din Ucraina.

UPDATE 23:45 Rusia blochează evacuarea către Zaporizhia, oraș din sud-estul Ucrainei, situat pe malul Niprului

Potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Starukh, rutele de evacuare convenite în prealabil de la Enerhodar și Berdyansk la Zaporizhia au fost blocate de Rusia, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 23:30 Lansarea unei operaţiuni umanitare de salvare a locuitorilor din Mariupol, unde se produce o tragedie umanitară, din cauza asediului Armatei ruse, ”nu sunt întrunite în acest stadiu”, a anunţat marți seară Palatul Elysée, după o convorbire telefonică între preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin.

UPDATE 23:00 Președintele Volodimir Zelenski recunoaște că semnalele care vin din cadrul negocierilor pe care le poartă zilele acestea echipele de oficiali care reprezintă Ucraina și Rusia "pot fi numite pozitive". Liderul de la Kiev face, însă, o observație extrem de pertinentă, spunânc că "aceste semnale nu înăbușă exploziilor obuzelor rusești".

UPDATE 22:45 Primarul din Irpen: este încă imposibil să te întorci în oraș

„Orașul încă este bombardat de inamic, sunt multe mine și obuze neexplodate în oraș. Vă cer foarte mult să rămâneți acolo unde sunteți acum”, este mesajul lansat de edil către populație.

UPDATE 22:20 Consiliul de Securitate al ONU se întrunește chiar la acaestă oră cu privire la situația umanitară din Ucraina.

UPDATE 22:10 Pentagon: Un număr mic de trupe rusești s-au retras din zona Kiev, dar aceasta este o redistribuire, nu o retragere a trupelor, așa cum anunțau reprezentanții delegației de la Moscova, la finalul negocierilor pentru pace din 29 martie. 

UPDATE 22:00 Locuitorii orașului rusesc Belgorod au raportat o explozie în apropierea satului Oktyabrsky, situat la aproximativ 12 kilometri de granița cu Ucraina.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a confirmat informațiile legate de explozie, însă nu a precizat ce anume s-a întâmplat cu exact acolo.

TASS relatează că un obuz a lovit o tabără militară din regiunea Belgorod. Potrivit agenției rusești, patru militari au fost răniți. Autoritățile locale nu raportează victime civile.

Cauza exploziilor de lângă Belgorod a fost atribuită provizoriu „factorilor umani”. Acest lucru a fost raportat de RIA Novosti, care citează o sursă din serviciile de urgență, relatează NEXTA.

UPDATE 21:10 În Ucraina, 4,3 milioane de copii au fost forțați să își părăsească locuințele de la începutul războiului. Peste 1,8 milioane de copii au intrat în țările vecine, ca refugiați, iar 2,5 milioane sunt strămutați în interiorul Ucrainei. 600 de copii neînsoțiți au ajuns în România.

UPDATE 20:50 Harta ostilităților din 29 martie făcută publică de la serviciile de informații ale Ministerului Britanic al Apărării

UPDATE 20:40 Poveste cutremurătoare! Yura, în vârstă de 14 ani, din Bucha, a povestit cum un soldat rus i-a ucis tatăl în fața lui în timp ce mergeau cu bicicleta pentru a ridica ajutor umanitar. A fost un miracol că Yura a supraviețuit. Miracolul s-a întâmplat deoarece soldatul rus a ratat atunci când a vrut să-l împuște pe băiat.

UPDATE 20:20 Negocierile de astăzi, din Istanbul, dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei par să fi adus primele rezultate concrete de la debutul acestor discuții, la începutul acestei luni. La finalul a trei ore de discuții, cele două țări au agreat că dialogul a fost unul "substanțial și constructiv", fapt ce poate însemna că, încet-încet, se pun bazele primilor pași către o posibilă pace.  Publicația Faridaily a intrat în posesia ofertei pe care Ucraina i-ar fi făcut-o părții ruse. Kievul se pare că este dispusă să renunțe la Sevastopol, Crimeea, dar și părți importante din cele două republici separatiste, Donețk și Lugansk. 

UPDATE 20:00 În regiunea Zaporojie, militarii ruși au răpit-o pe jurnalista ucraineană Irina Dubcenko, șeful Uniunii Naționale a Jurnaliştilor din Ucraina, relatează NEXTA. Potrivit sursei citate, jurnalista ar fi fost dusă la Donețk „pentru a efectua acțiuni de investigație”. Răpirea ar putea avea legătură cu faptul că acesta a ascuns la ea acasă un militar ucrainean grav rănit.

UPDATE 19:50 „Un acord de încetare a focului în Ucraina nu va fi suficient pentru a ridica sancțiunile britanice împotriva Rusiei”, a declarat premierul Boris Johnson.

UPDATE 19:30 Vladimir Medinski, șeful delegației de negociere ruse susține că anunțul privind dezescaladarea în jurul Kievului și Cernihivului nu înseamnă o încetare a focului.

UPDATE 19:00 Rușii își abandonează soldații chiar dacă sunt încă în viață.

UPDATE 18:50 Marea Britanie a imobilizat iahtul rusesc Phi, în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari

Iahtul aparține unui om de afaceri rus al cărui nume nu a fost făcut public. Ministrul Transporturilor Grant Shapps a declarat că bărbatul nu este sancționat, dar are „legături strânse” cu Putin.

UPDATE 17:30 Trupele rusești au atacat aerodromul din Starokonstantinov, situat în regiunea Hmelnytsky, anunță primarul orașului Nikolai Melnichuk. Potrivit acestuia, nu au fost victime, dar stocurile de combustibil au fost distruse.

UPDATE 17:00 Serviciile de informații americane informează despre retragerea unor trupe rusești de la Kiev

CNN, citând înalți oficiali ai administrației americane, anunță că grupurile tactice ale batalionului rus (aflat în jurul Kievului - n.r.) au părăsit deja unele zone din apropierea capitalei Ucrainei.

UPDATE 16:50 Hackerii au distrus datele Rosaviation

Ca urmare a unui atac cibernetic asupra infrastructurii Agenției Federale de Transport Aerian, toate documentele, fișierele, datele de înregistrare a aeronavelor și mail-urile au fost șterse de pe serverele acesteia. Vorbim despre aproximativ 65 de terabytes de date care ar fi fost șterse, relatează NEXTA.

UPDATE 16:45 Țările de Jos expulzează 17 diplomați ruși. O măsură similară este luată și de Belgia, care a anunțat că explulzează 21 de diplomați ruși, dar și de Irland - 4 diplomați expulzați și Republica Cehă - 1.

UPDATE 16:30 Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni în perioada 6-7 aprilie. La eveniment sunt, de asemenea,  invitați miniștrii de externe ai țărilor partenere, inclusiv Ucraina, Georgia, Finlanda și Suedia.

UPDATE 16:20 Prim-adjunctul șefului Comitetului Internațional al Dumei de Stat: rezultatele negocierilor ruso-ucrainene sunt o afirmație serioasă că „operațiunea specială” (așa cum a numit Putin invazia în Ucraina, începută pe 24 februarie - n.r.) este aproape de finalizare.

UPDATE 16:00 Condițiile pentru o primă întâlnire între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, sunt „suficiente” după noua rundă de negocieri ruso-ucrainene din Turcia. Afirmația îi aparține lui David Arakhamia, negociatorul șef al Kievului, și vine la finalul celor trei ore de negocieri din cadrul discuțiilor pentru pace care au avut loc, astăzi, în Istambul (Turcia).

UPDATE 15:45 Partea rusă și-a anunțat intenția de a întreprinde "doi pași" pentru a detensiona situația din Ucraina, a declarat, marți, șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, după discuțiile cu partea ucraineană, la Istanbul. Rusia a anunțat, astfel, că intenționează să reducă activitatea militară în jurul capitalei Kiev, dar și că va elabora un acord politic care să includă elemente stabilite cu Kievul şi, mai ales, va propune mult-așteptatul summit al preşedinţilor Vladimir Putin și Volodimir Zelesnki. Deși nu a fost avansată încă o posibilă dată la care acesta ar putea avea loc, reprezentanții delegației ruse spun că evenimentul va fi "posibil imediat ce tratatul va fi pregătit pentru a intra în vigoare".

UPDATE 15:30 "Am purtat negocieri cu președintele României Klaus Iohannis. L-am informat despre lupta în desfășurare împotriva agresiunii ruse, despre crimele de război ale Rusiei împotriva civililor. S-a discutat despre sprijinul suplimentar pentru oamenii din Ucraina", a anunțat Zelenski, într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 14:57 - Culoarele umanitare se redeschid în sud-estul Ucrainei după o pauză de o zi. Culoare umanitare de evacuare care leagă Mariupolul, Melitopolul şi Enerhodar de Zaporojie au fost convenite marţi, potrivit vicepremierului Ucrainei, Irina Vereşciuk.

UPDATE 14:23 - Peste 500 de civili au fost evacuați astăzi din orașe aflate în pericol din regiunea Lugansk. Conform autorităților ucrainene 223 de cetățeni au fost salvați din Severodonețk, 230 din Lysychansk, 17 din orașul Popasna, iar 20 au rămas cu transportul propriu.

UPDATE 14.00 - Noul bilanț al autorităților din Ucraina arată că trei persoane au fost ucise și 22 au fost rănite în atacul care a demolat partea centrală a clădirii administrative. Salvatorii continuă să lucreze la fața locului.

UPDATE 12:18 - Rușii au bombardat o clădire administrativă în orașul Nikolaev. Un om a murit, 18 sunt răniți. Armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra clădirii administrative din orașul Nikolaev. Salvatorii au scos de sub dărâmături 18 persoane. Din păcate, un om a fost declarat mort.  

UPDATE 12:02 - Ucrainenii spun că azi noapte au doborât două rachete lansate de pe teritoriul Belarus. 

 Pe 28 martie, la 30 de kilometri de Lvov, ucrainenii a doborât două rachete de tip X , pe care rușii le-au lansat din Belarus.

Cel puțin așa susține Comandamentul „Vest” al Forțelor Aeriene ale Ucrainei într-o postare pe Facebook .

Ambele rachete au fost distruse sistemul de rachete antiaeriene al Ucrainei.

„La sfârșitul zilei de 28 martie, două rachete de tip X au fost trase de pe teritoriul Republicii Belarus de forțele ruse, care se deplasau în direcția orașului Lvov.... Țintele au fost detectate și distruse la timp sistemul de rachete antiaeriene la o distanță de aproximativ 30 km de centrul regional”, - se arată în mesaj.

De asemenea, se remarcă faptul că unitățile uncrainene au distrus două drone inamice de nivel operațional-tactic.

UPDATE 11.30 - Mai multe rachete au lovit o clădire administrativă din orașul Mykolaiv, din sud, spune guvernatorul acesteia. Potrivit AFP, Vitaly Kim a spus că majoritatea oamenilor din interiorul clădirii „au scăpat în mod miraculos”, dar mai mulți civili și soldați nu au fost găsiți. Mykolaiv este un oraș-port și este atacat de câteva săptămâni.

UPDATE 11:08 - Armata rusă a lansat astăzi mai multe atacuri cu rachete asupra regiunii Dnepropetrovsk. În districtul Novomoskovsky, o rachetă a lovit o fermă - echipamentul a fost avariat, o persoană a fost rănită. De asemenea, un viaduct a fost lovit în Pavlograd. Traficul rutier a fost suspendat. O rachetă a lovit și teritoriul regiunii Nikopol. Nu există morți. 

Presa ucraineană acuză Rusia că a folosit muniții interzise  în bombardarea districtului Krivoy Rog din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 10:19 - Ministerul britanic al Apărării a distribuit un nou raport despre situația de pe frontul din Ucraina. Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară contraatacuri locale la nord-vest de Kiev și dețin centrul Mariupolului.

Lângă Kiev, se desfășoară contraatacuri de-a lungul liniei Irpin, Bucha, Gostomel. Ofensivele au avut un oarecare succes: ocupanții au fost forțați din anumite poziții. Cu toate acestea, amenințarea la adresa capitalei rămâne din cauza potențialului de lovitură al inamicului.

Situația la Mariupol este complicată. Trupele lui Putin continuă să avanseze, însoțindu-și acțiunile cu bombardamente intensive continue. Cu toate acestea, UAF încă controlează centrul orașului.

În alte locuri, ocupanții își păstrează pozițiile și încearcă să se reorganizeze pentru a-și reface parțial forțele.

Amintiți-vă că ieri Forțele Armate ale Ucrainei l-au eliberat eroic pe Irpin. Administrația militară regională de la Kiev a avertizat însă că agresorul se regrupează pentru a relua atacul asupra capitalei. Prin urmare, în viitorul apropiat, intensitatea bătăliilor din sector poate crește.

UPDATE 09:26 - Casa unui fost premier al Ucrainei, lovită de bombe. O racheta rusă, care a fost doborâtă cu o zi înainte în districtul Darnitsky al capitalei , a lovit mai multe locuințe, una dintre casele afectate aparținând fostului prim-ministru al Ucrainei (1991-1992) Vitold Fokin.

UPDATE 7:40 - Armata Ucrainei susține că a respins 7 atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore în regiunile Donetsk și Luhansk, potrivit Nexta. Soldații ucraineni au distrus 12 tancuri, 10 vehicule de luptă ale infanteriei și alte 3 vehicule ale armatei ruse. În același timp, ofițeri ai armatei ruse au fost uciși. 

UPDATE 5:20 - Delegația ucraineană a sosit la Istanbul, pentru discuții cu omologii lor ruși. Delegația ucraineană este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum și de Mihail Podolyak, șeful biroului prezidențial, scrie The Guardian. Membrii delegației au ca prioritate principală încetarea focului, deși există mult scepticism cu privire la obținerea acestui lucru.

În timp ce o nouă rundă de negocieri pentru pace este așteptată astăzi la Istanbul, în Turcia, preşedintele american Joe Biden spune că nu își retrage afirmația potrivit căreia Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. 

Un depozit de petrol din regiunea Rivne, din nord-vestul Ucrainei, a fost distrus de rachetele rusești. Guvernatorul regiunii a declarat că serviciile de urgență s-au luptat cu incendiul puternic.

Armata ucraineană împreună cu Legiunea Națională Georgiană, au eliberat Rudnitskoie, localitate situată la 60 km est de Kiev, împingând linia frontului la 15 km est. Oamenii au ieșit din case și au început să plângă de fericire când i-au văzut pe eliberatori.

Și în Mariupol, orașul-port unde s-au dat lupte grele, armata ucraineană câștigă teren în fața trupelor lui Putin. Statul major a declarat că forțele sale „continuă să mențină apărarea circulară” în interiorul localității, chiar dacă forțele ruse au înconjurat orașul.

Primarul din Mariupol a declarat că de la începutul invaziei rușilor, cel puțin 5.000 de locuitori ai orașului-port au murit, iar dintre aceștia 210 erau copii. Edilul a mai spus că în localitate au mai rămas circa 170 de mii de oameni, iar 90% dintre blocuri sunt la pământ.

La rândul ei, parlamentarul ucrainean, Inna Sovsun, spune că 20.000 de persoane din orașul devastat Mariupol ar fi fost duse în Rusia împotriva voinței lor.

După ce zilele trecute în zona centralei Cernobîl au ars zeci de mii de hectare de pădure, noi informații despre trupele ruse ies la iveală. Lucrătorii Centralei susțin că rușii au condus vehiculele blindate, fără protecţie împotriva radiaţiilor, printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roşie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii centralei.

Între timp, președintele american Joe Biden spune că nu își retrage afirmația conform căreia președintele Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. Biden a subliniat că aceasta reflectă propria „indignare morală”, nu o schimbare de politică a Statelor Unite. Totodată, liderul de la Casa Albă susține că nu îi pasă ce crede Putin despre comentariul potrivit căruia el nu ar trebui să mai fie la putere în Rusia.