MENIU

Război Ucraina - ziua 218. Moscova spune că regiunile ucrainene ocupate au făcut o „alegere liberă”. Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin - LIVE TEXT

Izium Ucraina/ Foto: Profi Media

Ministerul rus de Externe a afirmat că cele patru regiuni ucrainene aflate sub controlul Moscovei au făcut o „alegere liberă în favoarea Rusiei” votând pentru anexarea lor în cadrul unor „referendumuri” denunţate de Kiev şi aliaţii săi occidentali. După șapte luni de război în Ucraina, susținerea Rusiei este din ce în ce mai subțire în comunitatea internațională. Mari puteri precum China și Turcia dau asigurări că războiul trebuie să se încheie acum.

UDATE 23:20  Vladimir Putin ar fi putea fi înlocuit foarte curând, a spus un oligarh rus, care a menționat că există manevre împotriva liderului de la Kremlin.  Omul de afaceri ruso-israelian Leonid Nevzlin a dezvăluit că apropiații lui Putin discută despre înlăturarea acestuia de la putere și înlocuirea lui.

UDATE 22:00 Președintele rus Vladimir Putin a comentat într-un mod cinic situațiie dramatice și haosul creat în întreaga Rusie de ordinul privind moblizaerea parțială. Liderul de la Kremlin a recunoscut, senin, că au existat multe semne de întrebare în timpul mobilizării, dar că cei care au fost înrolați fără o justificare adecvată ar trebui să se întoarcă acasă.

UPDATE 17:44  Rusia a declarat joi că Statele Unite aşteaptă să beneficieze de pe urma daunelor provocate gazoductelor Nord Stream pe sub Marea Baltică, un comentariu care escaladează războiul cuvintelor cu Occidentul asupra responsabilităţii acestui prejudiciu încă inexplicabil.

 

UPDATE 15:44 - Ungaria nu poate susține cea de-a opta rundă de sancțiuni planificate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei dacă acestea conțin sancțiuni în domeniul energiei, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Reuters.

 

UPDATE 15:20 - Finlanda își va închide granița pentru turiștii ruși de la miezul nopții, ceea ce se așteaptă să ducă la o scădere semnificativă a traficului transfrontalier, a anunțat joi guvernul, transmite Reuters.

 

UPDATE 13:33 - Putin va semna vineri tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat joi Kremlinul, transmit agenţiile de presă internaţionale.

„Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri - n.r.)”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Peskov a adăugat că ceremonia va avea loc în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului la ora locală 15:00 (12:00 GMT), potrivit EFE.

 

UPDATE 12:23 - În magazine din Rusia circulă deja o nouă hartă a lumii cu Ucraina care aparține Rusiei. Hărțile au fost pune la vânzare într-un lanț cunoscut de magazine rusești. Granițele țării sunt modificate semnificativ, iar insula Sahalin apare în posesia Japoniei.

 

UPDATE 11:22 - O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare surprinde un ofițer de recrutare rus în timp ce intră pe fereastra unui bloc de locuințe pentru a livra ordinele de încorporare rezidenților.

 

UPDATE 11:00 - Ambasadorul Rusiei la Washington amenință SUA cu războiul nuclear.

Statele Unite împing Rusia către „o ciocnire a puterilor nucleare majore, plină de consecințe imprevizibile”, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington.

„Oficialii americani continuă să escaladeze situația. Ei își intimidează propria comunitate și cea mondială cu „amenințări nucleare imaginare” din partea Rusiei. O astfel de retorică denaturează sensul a ceea ce a spus conducerea rusă”, a spus Antonov ( citat de RIA Novosti).

 

UPDATE 10:54 - Suedia a depistat încă o scurgere de gaze la Nord Stream. Este a patra, în ultimile zile.

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream. Uniunea Europeană suspectează că un act de sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2.

Uniunea Europeană suspectează că un act de sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi a promis că va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente.
„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri au fost semnalate în zona economică exclusivă a Danemarcei.

 

UPDATE 10:23 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic, miercuri, cu mai mulţi lideri străini pentru a cere ajutor împotriva Rusiei, care se pregătește să anexeze mai multe regiuni din Ucraina ca urmare a referendumurilor organizate zilele trecute în teitoriilor aflate sub ocupație din zona Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson. 

 

UPDATE 8:30 - Bloggerii militari ruși comentează cu o tot mai mare îngrijorare progresele ucrainene din jurul Lymanului, sugerând că forțele rusești din această zonă s-ar putea confrunta curând cu o înfrângere, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare privind războiul din Ucraina.

 

UPDATE 08:00 - Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin.

După șapte luni de război în Ucraina, susținerea Rusiei este din ce în ce mai subțire în comunitatea internațională. Mari puteri precum China și Turcia, apropiate de Kremlin, dar care se poziționaseră cu o oarecare ambiguitate, dau asigurări nu numai că războiul trebuie să se încheie acum, dar că teritoriile ocupate trebuie să fie returnate cât mai curând posibil, potrivit 20minutos.es, citat de Rador.

Narațiunea a luat o întorsătură în război și sentimentul unei pierderi de credibilitate a președintelui rus, după înfrângerea militară de pe frontul de la Harkov și necesitatea efectuării unei mobilizări parțiale (care de facto ar putea deveni o mobilizare aproape totală a populației ruse), se ciocnește cu mesajul "operațiune specială" care era vândut de Moscova în februarie 2022.

Tentativele diplomatice au eșuat, și în acest moment Ucraina a preluat o poziție puternică în război. Turcia, care a luat frâiele dialogului dintre cele două țări și s-a autoproclamat cel mai potrivit negociator (pentru că face parte din NATO, dar întreține bune relații cu Rusia), a fost prima care a ridicat vocea: "Teritoriile invadate trebuie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea".

Chiar în această marți numărarea la „referendumuril”e pentru anexarea la Federația Rusă a celor patru provincii ucrainene ocupate s-a încheiat cu o victorie clară a pro-rușilor, aflaţi în prezent la putere în aceste regiuni.

Consultările au fost considerate de Ankara drept „ilegitime" și ea asigură că „vor complica eforturile de revitalizare a procesului diplomatic și vor adânci instabilitatea". Turcia a preluat conducerea criticilor, dar nu a fost singura.

„Rezultatele acestui plebiscit vorbesc de la sine: locuitorii Donbasului (Doneţk şi Lugansk), cei ai Hersonului şi Zaporojiei nu vor să se întoarcă la viaţa lor de dinainte şi au făcut o alegere conştientă şi liberă în favoarea Rusiei”, susţine MAE rus într-un comunicat, conform Agerpres.

Potrivit diplomaţiei ruse, locuitorii acestor regiuni „nu aveau altă alternativă”, în timp ce Moscova a acuzat Kievul - pentru a-şi justifica ofensiva - că pregăteşte reprimarea populaţiei rusofone din Ucraina.

„Rezultatul logic a fost decizia locuitorilor din Donbas, Herson şi Zaporojia să ceară protecţia Rusiei”, mai susţine diplomaţia rusă.

Reluând retorica oficială utilizată pentru a justifica ofensiva Rusiei în Ucraina, Moscova pretinde că „populaţia din Donbas a fost supusă unei exterminări sistematice şi cinice” de către forţele Kievului de la începutul războiului cu separatiştii pro-ruşi în 2014.

Cum s-au desfășurat „referendumurile” din teritoriile ocupate: oficiali ai administraţiei pro-ruse transportă urna de vot din casă în casă, escortaţi de bărbaţi înarmaţi (Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia)

Aşa-zisele „referendumuri” de anexare organizate de Moscova în regiunile ucrainene Herson, Zaporojie (sud), Doneţk şi Lugansk (est) au fost denunţate ca fiind nişte „simulacre” şi scrutine „ilegale” de către Occident.

Grupul celor şapte mai puternice economii din lume (G7 - SUA, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie) a declarat că nu va recunoaşte \"niciodată\" rezultatele acestor „referendumuri”, iar Washingtonul şi UE au promis un răspuns sub forma unor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

„Operaţiunea militară specială”, redenumită „operaţiune antiteroristă”

În acelaşi timp, Moscova a accelerat miercuri pregătirile pentru anexarea unei părţi a Ucrainei, publicând rezultatele acestor „referendumuri” de alipire la Rusia. Preşedintele Vladimir Putin ar putea proclama integrarea acestor regiuni în cadrul Federaţiei Ruse în cursul unui discurs aşteptat în zilele următoare.

Denis Puşilin, care conduce „republica populară Doneţk”, a cărei independenţă Rusia a recunoscut-o în februarie, împreună cu cea a regiunii Lugansk, a declarat că se îndreaptă spre Moscova pentru a finaliza procedura de ataşare la Federaţia Rusă.

„De acum trecem la o nouă etapă a acţiunii militare”, a spus el, în timp ce unii se aşteaptă ca Vladimir Putin să redenumească în „operaţiune antiteroristă” ceea ce a numit până acum - pentru a califica invazia în Ucraina - drept „operaţiune militară specială”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat mai devreme miercuri că Rusia ar urma să continue lupta până cel puţin când va prelua controlul asupra întregii regiuni (oblast) Doneţk, din care aproape două cincimi se află încă sub control ucrainean.

Preşedinta Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a declarat anterior că alipirea celor patru regiuni (ucrainene) la Rusia ar putea fi ratificată la 4 octombrie.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident