MENIU

Război Ucraina, ziua 21. Rușii au bombardat numeroase ținte civile. Copii și civili, uciși. Mai multe orașe ASALTATE - LIVE TEXT 

Clădire devastată în urma unei explozii / Foto: Profi Media

O nouă zi sângeroasă în conflictul din Ucraina. Potrivit raportărilor care au venit din toate punctele fierbinți ale confruntării, se pare că trupele rusești lovesc, intenționat sau nu, tot mai mule ținte civile. Potrivit unui raport al Ministerului Apărării de la Kiev, 2 din 3 rachete lansate de ruși au nimerit ține civile. Miercuri, un teatru din Mariopol, unde să adăposteau sute de oameni, a fost bombardat. În altă localitate au murit 3 copii, iar diverse filmări distribuite online arata cum civili ucraineni neînarmați au fost împușcați sau bombardați.

UPDATE 11.00 Bombardamente navale lângă Odesa. Un oficial american din deparatmentul Apărării a declarat că în nordul Mării Negre se observă „o activitate navală crescută”, potrivit CNN.

UPDATE 22.38 - Au apărut imagini din interiorul Teatrului Dramatic din Mariupol înainte de bombardamentul rusesc, cu oamenii care se adăposteau în cladire.

UPDATE 19.37 - Liderii Ucrainei raportează un nou atac în Mariupol. Potrivit informațiilor transmise de presa internațională, precum și de Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, clădirea Teatrului Dramatic era utilizată drept adăpost anti-bombardament, astfel că sute de persoane se refugiau acolo.

UPDATE 16:10 Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice.

"Unificarea sistemelor energetice ucrainene și europene a fost finalizată. Acum, electricitatea noastră circulă în UE, iar cea europeană - în 🇺🇦. Mulțumesc membrilor UE, personal Ursulei von der Leyen, Kadri Simson și tuturor celor datorită cărora acum avem un singur sistem energetic!", anunță președintele Zelensky, într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 15:50 Steagul Rusiei a fost înlăturat din rândul drapelurilor celorlalte națiuni, semn că Rusia nu mai este, începând de astăzi, membru al Consiliului Europei. Cu o zi în urmă, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat, în unanimitate, pentru excluderea Rusiei din cadrul organizației. 

UPDATE 15:40 Ocupanții ruși din regiunea Skadovsk (Herson) au atacă protestatarii pașnici cu gaze lacrimogene. Oamenii s-au adunat în piața din fața consiliului orașului pentru a cere eliberarea liderilor locali reținuți.

Ulterior, primarul din Skadovsk a înregistrat un mesaj video în care spunea că rușii l-au eliberat.

UPDATE 15:30 Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenskyy, a declarat ministrul turc de externe. Moscova este, de asemenea, pregătită să continue comunicarea în format trilateral între miniștrii de externe ai Federației Ruse, Ucrainei și Turcia, a spus Lavrov, potrivit NEXTA.

UPDATE 15:00 Clădiri, școli, spitale: ocupanții ruși au distrus 3.500 de obiecte de infrastructură în Ucraina în cele 20 de zile de război, respectiv fără ziua de astăzi.

UPDATE 14:43 Încă un primar a fost răpit de forțele militare rusești. Este vorba de edilul din Skadovsk, Alexander Yakovlev. În regiunea Herson, rușii l-au răpit pe primarul orașului Skadovsk , Alexander Yakovlev, și pe secretarul consiliului orașului, Yuri Paliukh. 

UPDATE 13:30 Armata rusă a bombardat Vinnytsia, rachetele lovind un turn de televiziune. Potrivit guvernatorului regiunii Vinnytsia, Serhiy Borzov, atacul a produs daune turnului, lăsându-i pe unii locuitori fără semnal TV. Din fericire, nu sunt raportate victime.

UPDATE 13:21 "Ne intensificăm eforturile pentru a-i aduce pe ocupanții ruși în fața justiției. Trebuie să existe un tribunal internațional (care să îi judece - n.r.). Pentru tot ce au făcut împotriva Ucrainei. Împotriva poporului nostru. Pentru fiecare act de terorism al trupelor ruse pe teritoriul statului nostru", afirmă Zelenski, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 13:15 Postul Ukraine TV a fost piratat și a difuzat un mesaj fals, pretinzând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a capitulat și le cere oamenilor să lase armele jos.

Președintele Zelenski a reacționat imediat. Liderul de la Kiev a apărut într-un video în care a negat că el este cel care a transmis respectivul mesaj. "Suntem acasă și apărăm Ucarina", transmite Zelenski.

UPDATE 13:00 În Cernihiv, trupele rusești au deschis focul asupra oamenilor care stăteau la coadă pentru pâine, relatează Suspilne Chernihiv, preluat de NEXTA. Potrivit presei ucrainene, în urma bombardamentelor, cel puțin 10 persoane au fost ucise.

UPDATE 12:40 "Modelul ucrainean de garanții de securitate este pe masa negocierilor. Ce înseamnă asta? Un acord rigid cu un număr garanta de state, care își asumă obligații legale clare pentru a preveni în mod activ atacurile asupra Ucrainei", anunță consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

UPDATE 12:20 Trupele ruse au încercat să captureze Severodonețk, Rubizne și Lisiansk, din zona Lugansk. În Severodonetsk, Rubijne și Lisiansk din regiunea Lugansk, zeci de case au fost incendiate noaptea ca urmare a acțiunilor invadatorilor ruși. 

UPDATE 11:45 Ministrul de Interne ucrainean Denis Monastyrsky a anunțat că aproximativ 20.000 de oameni au reușit până în prezent să iasă din Mariupol cu ​​mașini private, în vreme ce sute de mii rămân blocați în orașul bombardat constant de către trupele ruse. Petro Andrișcenko, consilier al primarului din Mariupol, spune, marți, că ar fi vorba despre aproximativ 350.000 de oameni blocați în orașul din sud-estul Ucrainei asediat de trupele ruse de la 1 martie. Aceștia se află în preajma unui dezastru umanitar, după ce a rămas fără hrană, apă, dar și electricitate. 

UPDATE 11:30 Are loc un transfer masiv de vehicule blindate americane din Germania în Polonia, fapt demonstrat de mai multe imagini apărute în mediul online. Astfel, în primul videoclip se poate vedea un tren cu BMP M2 Bradley, iar în cel de-al doilea un eșalon al tancurilor Abrams.

UPDATE 11:44 Rușii au capturat voluntari și angajați ai primăriei Bucha. Consiliul local cere ajutor pentru eliberarea oamenilor. Trupele Federației Ruse au declanșat u atac fără precedent asupra orașului Bucha, din regiunea capitalei Kiev. Rușii au intrat peste angajații și voluntarii din primăria orașului Bucha și i-au luat prizonieri.

UPDATE 11:15 Încă o mică victorie a Forțelor Armate ucrainene care au reușit să respingă încercările rușilor de a ajunge în capitala Kiev.

UPDATE 11:00 Forțele Armate ucrainene anunță că au distrus elicoptere de luptă ale armatei ruse în zona aeroportului din regiunea Herson, aflat sub ocupație.

UPDATE 10:50 Rusia încalcă grav acordurile de încetare a focului! Potrivit viceprim-ministrului Iryna Vereșciuk, Rusia, trage în convoaile de autobuze, în așezări omenești și în puncte de evacuare.

Oficialul susține, de asemenea, că Ucraina nu a primit încă o confirmare cu privire la deschiderea coridoarelor umanitare pe 16 martie. 

UPDATE 10:40 Comisia Electorală Centrală din Rusia folosește acum și litera latină Z, cu care sunt marcate multe dintre tancurile de invazie în Ucraina și care a devenit rapid un simbol al taberei pro-război din societatea rusească.

UPDATE 10:35 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov: Există „oarecare speranță” de a ajunge la un compromis în discuțiile dintre Rusia și Ucraina.

UPDATE 10:30 Armata ucraineană a intrat în contraofensivă în mai multe zone operaționale, anunță, într-un tweet, Mykhailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

"Ce se întâmplă acum. 1. Contraofensiva AFU (Forțelor Armate Ucrainene - n.r.) în mai multe zone operaționale. Acest lucru schimbă radical dispozițiile părților. 2. Jurnaliştii ruşi încep să renunţe la (joburile lor de la - n.r.) canalele TV. 3. Liderii Federației Ruse încearcă să găsească aliați ai căror soldați vor fi gata să moară pe câmpurile Ucrainei", a scris Podoliak, în postarea citată.

UPDATE 10:20 În Harkov, o școală a fost distrusă de obuzele inamice noaptea trecută. Oficialii spun că o persoană a fost rănită. „Noaptea, în jurul orei 03:00, obuzele inamice au lovit una dintre școlile din Harkov. O porțiune de trei etaje a clădirii pe o suprafață de 800 de metri pătrați a fost distrusă. O persoană a fost rănită", se arată în raport.

UPDATE 10:15 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat un amendament  care prevede recunoașterea oficială a regiunii transnistrene drept zonă de ocupație rusă și actul de agresiune militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova, în anul 1992. De asemenea, APCE a votat pentru excluderea Rusiei din Consiliul European.

UPDATE 10:05 Procuratura generală din Ucraina a informat că trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au ucis cel puțin 103 copii până acum și au rănit peste 100. Cât privește pagubele materiale, forțele ruse au lovit peste 400 de unități de învățământ, iar 59 dintre acestea au fost distruse, anunță procurorul general Iryna Venediktova, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 10:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa, astăzi, Congresului reunit al Statelor Unite. Evenimentul va avea loc la ora 15.00 (ora României).

UPDATE 9:50 Ministrul de Interne ucrainean Denis Monastyrsky a spus că deminarea în zonele de război, după încetarea acestuia, poate dura câțiva ani, iar Ucraina va avea inevitabil nevoie de ajutor din partea altor țări. Oficialul susține că reprezentanții instituției pe care o conduce au început deja demersurile de asistență în acest sens.

UPDATE 9: 45 Miliardarul american Elon Musk și-a schimbat numele pe Twitter în „Elona”, după ce dictatorul cecen,Ramzan Kadyrov, a răspuns la o postare în care Musk l-a provocat pe Putin la "o luptă unu-la-unu". Musk a făcut această schimbare după ce Kadyrov i se adresase anterior cu acest nume.

UPDATE 9:40 În această ținută a venit la ședință deputatul Consiliului orășenesc Novosibirsk (oraș din Siberia, sudul Rusiei - n.r), Pirogova Helga. Potrivit presei ucrainene, colegii ei au început să strige la ea, au cvrut să-i ia telefonul mobil și au încercat chiar să o dea afară din ședință.

UPDATE 09:34 Oficiali ucraineni acuză rușii că folosesc centralele nucleare de la Cernobîl și de la Zaporoje drept baze militare. „Numai acolo (la CNE Zaporozhye) există deja șase unități de energie și foarte mult material nuclear. În fiecare reactor miezul este complet încărcat cu combustibil și fiecare unitate de putere are un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat”, a spus șeful energoatom, Petr Kotin într-un interviu.

UPDATE 8:50 Noi imagini publicate de armata ucraineană, surprinse cu o dronă, arată cum un tanc rusesc sare în aer după ce declanșează o mină antitanc.

UPDATE 8:40 Forțele Armate ale Ucrainei au dat "o lovitură devastatoare forțelor rusești invadatoare de pe teritoriile ocupate temporar și au lansat un contraatac în unele zone", anunță Serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 8:30 Dimineața a debutat cu explozii raportate în Zaporojie (Zaporizhzhia). Secretarul Consiliului Municipal, Anatoliy Kurtev, a confirmat că una dintre explozii a lovit gara orașului.

Zaporojie este un oraș de pe râul Nipru, reședința regiunii Zaporojie din n sud-estul Ucrainei.

UPDATE 8:20 Harkov, după încă o noapte de bombardamente active ale ocupanților.

UPDATE 8:10 Două persoane au fost rănite și alte 35 au fost evacuate după ce o rachetă a armatei ruse a lovit, miercuri dimineață, o clădire rezidențială din districtul Shevchenkivsky, din capitala Ucrainei Kiev miercuri dimineața, potrivit Ukrinform. Echipele de intervenție se află în continuare la fața locului.

 

UPDATE 8:00 - O clădire rezidențială cu 12 etaje s-a prăbușit, miercuri dimineața, la Kiev, în urma bombardamentelor. 

Ca urmare a bombardamentelor și fragmentelor de obuze inamice, o clădire rezidențială cu 12 etaje din districtul Shevchenkivskyi al capitalei s-a prăbușit, potrivit datelor Serviciului de Urgență din Kiev. 

 

„În data de 16 martie, la ora 6:16, Serviciul de Salvare 101 a primit un raport privind prăbușirea unei clădiri rezidențiale din cartierul Shevchenkivskyi.

La fața locului au sosit imediat pompierii de la cele mai apropiate unități de pompieri și salvare. S-a stabilit că în urma pătrunderii fragmentelor de obuze într-o clădire de locuit cu 12 etaje, clădirea s-a prăbușit, iar o clădire învecinată de 9 etaje a fost avariată parțial”, se arată în comunicat.

Imagini uluitoare în Mariupol. Rușii au tras dintr-un tanc într-un civil fără apărare. Bărbatul în vârstă atrăgea atenția asupra lui, ca să nu fie împușcat. 


Iar în Harkov au fost din nou explozii, noaptea trecută. Bombardamentele puternice s-au auzit în cartierul Saltovka. Este o zonă rezidențială cunoscută.

În același cartier, Saltovka, în timpul bombardamentele de aseară, un obuz a lovit mai multe locuințe ale oamenilor. 

Tot în Harkov, trupele rusești au început să lovească puternic chiar în momentul evacuării oamenilor.

Forțele aeriene ruse au bombardat o localitate din regiunea Odessa. Sirenele antiaeriene s-au auzit în mai multe oraşe, printe care Kiev, Odessa și Liov. 

Oficialii americani spun că rușii s-au împotmolit în nordul Ucrainei şi avansează foarte încet în sud. Ar fi pierdut 150 de oameni, inclusiv un general, al patrulea, în ultima încercare de a prelua controlul asupra orașului Mariupol.

Peste 3 milioane de oameni au fugit din Ucraina, de la începutul războiului. 

UNICEF: La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat

În ultimele 20 de zile, circa 1,4 milioane de copii au fost nevoiţi să fugă din Ucraina, circa 55 pe minut sau „practic un copil pe secundă”, a declarat James Elder, un purtător de cuvânt al UNICEF, în timpul unei conferinţe de presă a ONU la Geneva.

„Această criză, în termeni de viteză şi de scară, este fără precedent după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat Elder.

Foto: Profi Media

Purtătorul de cuvânt al UNICEF a subliniat de asemenea, făcându-se ecoul unor afirmaţii ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că aceşti copii „sunt supuşi unui risc semnificativ de separare, violenţe, exploatare sexuală şi trafic de persoane”.