MENIU

Război Ucraina, ziua 16. Armata rusă și-a INTENSIFICAT ATACURILE: azil din Harkov, în care se aflau sute de persoane, ATACAT. Încă un GENERAL rus de TOP a murit în război - LIVE TEXT

Mai multe tancuri ale armatei ruse care se îndreptau spre Kiev au fost distruse de forțele ucrainene. Atacurile din partea rușilor au continuat, însă, și peste noapte. În Mariupol, bombardamentele au continuat din jumătate în jumătate de oră. Printre ținte s-au numărat o centrală nucleară experimentală, un bloc de civili, dar și mai multe zone de la periferia capitalei. Rusia a acuzat Ucraina că ar produce armament biologic și a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. 

UPDATE 00.30 - Lucrătorii grădinii zoologice din Harkov au fost uciși în timp ce mergeau să hrănească animalele. Marina, care lucrează la o grădină zoologică din apropierea orașului Harkov, spune că doi dintre colegii ei au fost uciși într-un bombardament rusesc într-o misiune de a hrăni animalele de acolo. Ea spune că șoferul Andrii, în vârstă de 48 de ani, și inginerul Vadym, în vârstă de 27 de ani, nu au reușit să ajungă la adăpostul subteran al grădinii zoologice că au început bombardamentele și au murit.

UPDATE 23.21 Bombardamente puternice efectuate de forțele rusești au izbucnit vineri seara în Nikolaev, un oraș din sudul Ucrainei, potrivit CNN. Înregistrări video distribuite pe rețelele sociale arată bombardamente intense iar Vitalii Kim, șeful administrației regionale Nikolaev, a afirmat că sunt în derulare „ostilități active în apropiere de Gurivka,” în nordul orașului.

VIDEO: Mykolaiv is under fire of Russian troops. Explosions are heard.

According to the Head of Mykolaiv military administration Vitaliy Kim, occupier chaotically target civil objects and residential districts. pic.twitter.com/T7FN54R8ai

— WAR IN UKRAINE 2022 (@WARUKRAINE2022) March 11, 2022

„Încercăm să-i respingem mai departe,” a afirmat Kim pe canalul său Telegram.

Într-o serie de mesaje, Kim a afirmat că bombardamentele au vizat ținte civile, inclusiv o cafenea și un bloc de apartamente.

UPDATE 22.36 Comandantul celei de-a 29-a armate combinate din Districtul Militar de Est, generalul-maior Andriy Koleșnikov, a murit în timpul războiului din Ucraina, a declarat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

UPDATE 22.33 Un pilot rus capturat de ucraineni, prezentat ca fiind locotenent-colonelul Maxim Krishtop, comandant adjunct al regimentului 47 de aviație din Rusia, a afirmat într-o înregistrare video că a promit ordin să bombardeze zone rezidențiale, potrivit newsweek.com, care citează agenția ucraineană Interfax.

„În procesul de îndeplinire a sarcinilor, mi-am dat seama că țintele nu sunt instalații militare inamice, ci clădiri rezidențiale, oameni pașnici. Dar am îndeplinit ordinul criminal,” a afirmat Krishtop, precizând că avionul său a fost doborât de apărarea antiaeriană ucraineană și a fost luat prizonier.

„Recunosc enormitatea crimelor comise de mine. Vreau să cer iertare întregului popor ucrainean pentru nenorocirea pe care am provocat-o. Cred că am pierdut deja acest război”, a adăugat el.

UPDATE 18.55 În orașul Bucha, regiunea Kiev, armata rusă a tras cu arme de calibru mic asupra persoanelor care așteptau evacuarea, o persoană fiind rănită.

UPDATE 17.10 Armata ucraineană a anunțat, vineri, că generalul-major Andrei Kolesnikov a fost ucis. Acesta a fost comandantul armatei a 29-a din districtul militar de est al Rusiei, potrivit lui Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei. Detaliile morții sale nu sunt cunoscute și nu a existat niciun comentariu din partea rusă.

Cel puțin alți doi ofițeri de același grad au fost uciși de la începutul războiului, acum două săptămâni.

Oficialii occidentali afirmat că expunerea unor înalți ofițeri ruși unui pericol de moarte poate fi un semn de frustrare că avansul forțelor ruse a stagnat, potrivit BBC.

UPDATE 16.50 Oficialii ucraineni spun că au informații serioase despre faptul că rușii se pregătesc să lanseze atacuri din Ucraina către Belarus, pentru a le da motive acestora să intre în război. Cel puțin așa susține ministrul Apărării, Alexei Reznikov. În special, urmează să lovească satul Kopani, districtul Stolin din regiunea Brest", a spus ministrul.

UPDATE 16.10 Pentru că Occidentul trimite mercenari ca să lupte în Ucraina, rușii nu stau cu mâna în sân și anunță că primesc luptători sirieni pentru războiul cu ucrianenii. Moscova a anunţat vineri că sirienii se pot înrola ca voluntari pentru a lupta în Ucraina, în cadrul forţelor ruse, deoarece occidentalii trimit "mercenari" în sprijinul ucrainenilor.

UPDATE 15:40 Zelensky: „O catastrofă umanitară sunt cuvintele care au devenit sinonimul complet cu celelalte două cuvinte, Federația Rusă”. 

UPDATE 15:30 Încă doi soldați ucrainei au fost găsiți morți sub dărâmăturile aerodromului din Lutsk, ca urmare a atacurilor rușilor. 

În total, 4 soldați ucraineni au fost uciși, alți 6 au fost răniți, conform primarului localității, Ihor Polishchuk.

UPDATE 15:10 Încă o dovadă că armata ucraineană poate conta pe civili. Locuitorii din regiunea Sumy au ajutat la capturarea a 29 de ocupanți ruși. Conform poliției, locuitorii au raportat că au văzut un grup suspect în uniformă militară. În prezent, soldații ruși se află în mâinile forțelor de ordine, relatează presa ucraineană. 

UPDATE 15:00 Procuratura Generală rusă a cerut blocarea Instagram în Rusia, iar compania Meta să fie declarată extremistă, după ce ar fi permis utilizatorilor săi să transmită mesaje de amenințare la adresa Kremlinului, informează agenția de presă Interfax, potrivit The Guardian. Rusia a anunțat că va bloca și Instragram și WhatsApp. 

UPDATE 14:30 Numărul refugiaților ucraineni care au părăsit țara de la începerea invaziei Rusiei a depășit deja 2,5 milioane, a anunțat, vineri, ONU. Cei mai mulți au ajuns în Polonia - peste 1,5 milioane.

UPDATE 13:30 HARTA Ucrainei în cele 16 zile de invazie rusească, prezentată de Institutul pentru studiul războiului. Cât au avansat trupele Rusiei de la începutul războiului până vineri, 11 martie.

UPDATE 13:15 În regiunea Poltava din centrul țării, armata ucraineană a doborât o rachetă inamică. Acest lucru a fost anunțat pe Facebook de șeful Administrației Militare Regionale Poltava, Dmytro Lunin, transmite Ukrinform.

"Pe cerul de deasupra regiunii Poltava, Forțele Armate au doborât o rachetă inamică! Să nu neglijăm alarmele de raid aerian! Slavă Ucrainei!", a scris Lunin, potrivit sursei citate.

UPDATE 13:00 Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia dorește probabil să reia ofensiva asupra Kievului în zilele următoare.

UPDATE 12:45 Ucrainienii încearcă să le explice soldaților ruși motivele pentru care nu ar trebui să se afle pe pământul lor.

Ukrainian citizens are trying to explain to #Russian soldiers the reasons why they should not be on #Ukrainian land pic.twitter.com/6cd40UE0aj

— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022

UPDATE 12:15 Institutul pentru Studierea Războiului a publicat o hartă cu acțiunile militare ale armatei ruse în Ucraina de la începerea războiului și până în prezent.

❗️The Institute for @TheStudyofWar published a map of military actions in #Ukraine from the beginning of the war until today. pic.twitter.com/a5ZnHnfjI1

— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022

UPDATE 12:05 Zeci de restaurante din Kiev și-au închis "porțile" pentru clienți, dar și-au deschis bucătăriile voluntarilor pentru a ajuta țara în timpul războiului.

UPDATE 12:00 Armata rusă a a atacat azil din zona Harkov. Numărul victimelor este încă necunoscut. Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Synehubov, 73 de persoane au fost evacuate, dar 330 se aflau încă înăuntru în momentul atacului. Mulți dintre ei au dizabilități.

„Aceasta este o crimă de război împotriva civililor, genocid împotriva națiunii ucrainene”, a scris Synegubov pe Telegram.

UPDATE 11:20 Ministrul rus al Apărării, Serhiy Shoigu, susține că aproximativ 16.000 de „voluntari” din Orientul Mijlociu sunt gata să ia parte la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 11:00 McDonalds anunță că va suspenda toate restaurantele din Rusia ale celebrului lanț de fast food american începând din data de 14 martie 2022.

UPDATE 10:50 Doi militari au fost uciși și alți șase răniți în urma bombardării aerodromului militar Luțk, situat în nord-vestul Ucrainei.

„Pe 11 martie, patru rachete au fost trase pe aerodromul militar din Luțk de la un bombardier al armatei ruse (...). Din păcate, s-au înregistrat pierderi umane. În prezent, doi militari au fost uciși și șase au suferit diverse răni (...)”, a declarat șeful Administrației Militare Regionale din Volyn, Yuriy Pohulyayko, într-un mesaj video pe Telegram, relatează Ukrinform.

UPDATE 10:40 Se deschid culoarele umanitare în Ucraina, ce implică peste 15 orașe, inclusiv capitala - Kiev. Un transport cu alimente și medicamente trebuie să ajungă vineri în Mariupol, dar numai după ce traseul către orașul capturat și devastat de ruși va fi deminat. Rusia a fost de acord cu deschiderea culoarelor umanitare doar dacă vor primi informații legate de vehiculele implicate și persoanele care le conduc. 

UPDATE 10:10 Districtul Brovary din regiunea Kiev, după un atac aerian petrecut în noaptea de 10 spre 11 martie. Potrivit imaginilor apărute în mediul online, obuzele au căzut lângă o școală și pe autostradă. Din primele informații, nu au fost victime.

UPDATE 10:00 Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a spus că NATO nu va putea ajuta Ucraina în ceea ce privește închiderea spațiului aerian, solicitare făcută în repetate rânduri atât de președintele Volodimir Zelenski, cât și de ministrul de Externe Dmitri Kuleba. 

UPDATE 9:45 Armata ucraineană anunță o nouă victorie în materie de doborâre a echipamentelor militare din tabără adversă. Vorbim despre un avion de luptă de tip Suhoi-25 rusesc, care a fost doborât, anunță The New Voice of Ukraine.

UPDATE 9:00 La Cernihiv, în timpul unui atac al armatei rusești, a fost avariat stadionul Iuri Gagarin, precum și clădirea bibliotecii, anunță autoritățile regionale.

Cernihivul a rămas fără apă după ce atacurile rusești au lovit rețelele de alimentare cu apă ale orașului, potrivit companiei locale de gestionare a apei Chernihivvodokanal.

Compania a localizat problema și spune că vor dura între trei și patru ore pentru a remedia situația.

UPDATE 8:50 Ucraina a lansat un document digital temporar, pentru perioada de război. Astfel, în caz de pierdere a documentelor, poți obține documente temporare printr-o aplicație. Noul serviciu se numește „e-Document” (єДокумент). Acesta va conține datele din pașaport și TIN (Taxpayer Identification Number).

#Ukraine has launched a temporary digital document, for the period of wartime.

In case of loss of documents one can get temporary ones in the application. The new service is called "e-Document" (єДокумент). It will contain passport data and TIN. pic.twitter.com/Lj91HJ1Own

— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022

 

UPDATE 8:35 Tot în această dimineață, devreme, s-au auzit explozii în zona Ivano-Frankivsk. Din anumite motive, rămase pentru moment necunoscute, nu a existat o alertă de raid aerian care să-i prevină pe oameni în legătură cu pericolul care urma să se abată asupra lor.

„La Frankivsk s-au auzit explozii. Militarii și Serviciul de Stat de Urgență lucrează. Detaliile vor fi făcute publice mai târziu! Reacționați la sirene”, a scris primarul Ruslan Martsinkiv, pe Facebook, relatează Ukrinform.

Câțiva martori oculari au scris în comentarii că exploziile ar fi avut loc în apropierea aeroportului.

UPDATE 8:00 Situația din Mariupol este în continuare critică, orașul fiind bombardat la fiecare jumătate de oră. Aviația rusă trage cu obuze mai ales în zone rezidențiale. Primarul Boycenko a spus că ocupanții folosesc arme interzise.

UPDATE 7:45 Exploziile în Volyn, pe un aerodrom din apropierea orașului, anunțăt șeful administrației regionale de stat, Yuriy Pohulyayko. Potrivit primelor informații, nu au fost victime. În acest moment incendiul este în curs de stingere.

UPDATE 7:26 - Un atac aerian cu rachete a fost lansat, în această dimineață, în orașul ucrainean Dnipro. Cel puțin o persoană a fost ucisă, anunță Serviciul de Urgență de Stat, pe Telegram, relatează Ukrinform.

Astfel, trei atacuri aeriene au fost raportate în jurul orei 06:10, în districtul Novokadatskyi din Dnipro. Obuzele au lovit o grădiniță, un bloc de apartamente și o fabrică de încălțăminte cu două etaje.

Echipele de salvatorii se află la fața locului încercând să stingă incendiul.

Totodată, în această dimineață, s-au auzit mai multe explozii și în orașul Luțk.

Două centrale termice au încetat să funcționeze în Luțk din cauza exploziilor provocate de rachetele rusești, anunță și NEXTA.

UPDATE 7:00 - Potrivit unui raport publicat, în această dimineață, de forțele armate ucrainene, trupele ruse s-au dispersat pentru a se regrupa și a-și reface proviziile. 

Potrivit aceleiași surse, în zonele Mării Negre și Azov, condițiile meteorologice „au fost de partea noastră și au forțat navele ocupante să se întoarcă la bazele lor navale”.

Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat. Este vorba despre un instituit extrem de important pentru că acolo există o instalație nucleară experimentală.

 

Alleged footage of fire in Kharkov Institute of Physics and Technology. #Ukraine #Kharkov #Ukrainewar pic.twitter.com/S60XefdIHE

— ASNMilitary (@ASNmilitaryrep) March 10, 2022

Centrul Ucrainei pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională (SBU) a postat pe Twitter: „La Harkov, martorii oculari raportează un incendiu în clădirea Institutului de Fizică și Tehnologie Harkiv. Clădirea conține echipamente care, dacă sunt deteriorate, pot duce la poluarea radioactivă a mediului”.

 

Fuego en el Instituto de Física y Tecnología de Kharkov. pic.twitter.com/2QHBLYY0cy

— iki (@ikijaguar) March 11, 2022

Convoiul de 64 de km de tehnică militară se regrupează - Putin schimbă tactica

Imaginile din satelit realizate joi arată că un mare convoi militar rusesc, văzut ultima dată la nord-vest de Kiev, lângă aeroportul Antonov, s-a dispersat în regiunile din jur.

Foto: Maxar/EPA via BBC

Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență privind presupusa teorie a armelor biologice 

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă, astăzi, la orele 16.00 GMT, cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei a cărei credibilitate în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington şi Londra în cadrul unei sesiuni asupra Siriei.

Rusia acuză Washingtonul şi Kievul că gestionează laboratoare destinate producerii de arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două capitale. Moscova acuzase deja în 2018 Statele Unite că efectuează în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, urmăreşte aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

În cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate privind folosirea armelor chimice în Siria - dosar încă deschis şi care continuă să sufere de o lipsă de informaţii din partea Damascului denunţată de ONU -, Washingtonul şi Londra au menţionat ambele Ucraina.

Statele Unite şi Marea Britanie susţin, de miercuri, că Rusia s-ar putea să fi folosit arme chimice în Ucraina.

"Rusia a difuzat în repetate rânduri dezinformări cu privire la utilizarea repetată de către Siria a armelor chimice", a spus ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills. "Recentul val de minciuni al Rusiei în încercarea de a justifica războiul premeditat şi nejustificat împotriva Ucrainei ar trebui să clarifice, o dată pentru totdeauna, că nu se poate avea încredere în Rusia atunci când vorbeşte despre utilizarea armelor chimice în Siria", a spus el.

Într-un mesaj adresat naţiunii vineri, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat orice dezvoltare a armelor chimice de către ţara sa.

"Sunt preşedintele unei ţări decente, un popor decent şi sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă pe teritoriul meu", a spus el.