MENIU

Război Ucraina. Soldați ucraineni, antrenați de UE într-o țară vecină Kievului?

UE vrea să antreneze soldați ucraineni într-o țară vecină Kievului. Foto/Profimedia

Propunerea va fi „discutată politic” săptămâna viitoare la o reuniune a miniștrilor apărării din Uniunii Europene.

Uniunea Europeană intenționează să lanseze o misiune de instruire a armatei ucrainene într-o țară vecină cu Ucraina.

Potrivit Euractiv , declarația a fost făcută în Spania de șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare, la o întâlnire a miniștrilor apărării UE la Praga, o propunere de lansare a unei operațiuni majore de pregătire a armatei ucrainene va fi „discută politic”.

„Pare rezonabil că un război care se desfășoară și care pare sortit să se termine necesită efort nu numai în ceea ce privește proviziile, ci și pregătirea și ajutarea la organizarea armatei”, a spus Borrell.

El nu a dezvăluit detalii despre care va fi programul de antrenament, dar a remarcat că „desigur că va fi o misiune mare”. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că acesta va fi aprobat. 

Borrell a mai menționat că misiunea nu va fi localizată în Ucraina, ci într-o țară vecină.

„Ne confruntăm cu un război real, convențional, în care sute de mii de soldați sunt mobilizați și orice misiune trebuie să fie la înălțime”, a spus Borrell.

În timpul unei vizite la Kiev, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a anunțat un  program separat de pregătire pentru personalul militar ucrainean , în timpul căruia până la 10.000 de soldați vor fi antrenați la fiecare 120 de zile.

Un număr de țări s-au alăturat programului. Noua Zeelandă a trimis 120 de instructori, iar Danemarca 130 de formatori. Suedia s-a alăturat, de asemenea, țărilor care participă la pregătirea personalului militar ucrainean în Marea Britanie. 

În plus, Canada a reluat programul de pregătire pentru armata ucraineană. Pentru a face acest lucru, până la 225 de trupe canadiene au fost trimise în Marea Britanie.