MENIU

Război Ucraina. De ce nu cumpără rușii rachete de ultimă generație de la iranieni

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Rusia se abține să cumpere rachete balistice de la Iran din cauza temerilor că, după aceea, Statele Unite vor începe să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, relatează Financial Times, citând reprezentanți ai țărilor occidentale.

Potrivit publicației, Iranul, care furnizează armatei ruse sute de drone, este pregătit pentru continuarea cooperării militare, inclusiv pentru furnizarea de rachete balistice. În special, notează ziarul, Moscova și Teheranul au luat deja în considerare posibilitatea schimbului de arme moderne rusești cu rachete balistice iraniene, dar negocierile au stagnat din cauza consecințelor potențiale ale unui astfel de acord pentru ambele părți.

Cu toate acestea, oficialii occidentali cred că Rusia și-ar putea schimba poziția față de rachetele iraniene, deoarece lipsa propriei muniții de înaltă precizie devine din ce în ce mai acută. "Rușii sunt într-o situație disperată. Au nevoie de rachete", a declarat unul dintre interlocutorii ziarului.

În același timp, experții militari observă că țările occidentale nu au pârghii eficiente de influență asupra Iranului care ar împiedica un astfel de acord, deoarece țara se află deja sub sancțiuni occidentale. "Iranul este una dintre puținele țări dispuse să vândă arme Rusiei", a declarat un oficial al Departamentului american al Apărării.

Din toamna anului 2022, Rusia a folosit drone kamikaze shahed-131/136 fabricate de Iran pentru greve asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei, pe care armata rusă le numește Geranium-1 și Geranium-2. În februarie 2023, ziarul The Guardian scria că Iranul a predat Rusiei un lot de drone de atac cu rază lungă de acțiune de utilizare repetată.

Washington Post a scris despre posibila aprovizionare cu rachete balistice iraniene la jumătatea lunii octombrie 2022. Apoi s-a raportat că Iranul va furniza Rusiei rachete Fateh-110 și Zulfikar, a căror rază de acțiune este de 300, respectiv 700 de kilometri.

Kievul a cerut în repetate rânduri Statelor Unite rachete ATACMS cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, dar autoritățile americane au refuzat să furnizeze aceste muniții din cauza temerilor că Ucraina ar putea începe să lovească ținte din Rusia. Acum, armata ucraineană folosește rachete GMLRS pentru instalații himars, a căror rază de acțiune este de aproximativ 80 de kilometri. În februarie 2023, a devenit cunoscut faptul că Statele Unite vor transfera rachete GLSDB în Ucraina. Raza lor de acțiune este de aproximativ 150 de kilometri.