MENIU

Război Ucraina. De ce nu au cucerit rușii Odesa? Cum explică situația serviciile secrete britanice

Portul din Odesa, țintă predilectă pentru ruși. Foto/Profimedia

Ocupanții ruși nu reușesc să cucerească Odesa prin asalt pe mare. Încercările Rusiei de a distruge potențialul antinavă al Ucrainei rămân fără succes. Flota rusă de la Marea Neagră este amenințată constant, sunt câteva dintre concluziile ultimului raport al serviciilor secrete ale Marii Britanii. 

Rusia percepe aproape sigur rachetele antinavă ca pe o amenințare cheie care limitează eficacitatea flotei lor de la Marea Neagră. Acest lucru a subminat în mod semnificativ planul general pentru invazie, deoarece Rusia nu poate încerca să cuprindă Odesa prin asalt amfibie", au subliniat britanicii.

Potrivit acestora, rușii vor continua să acorde prioritate eforturilor de slăbire și distrugere a potențialului antinavă al Ucrainei. Cu toate acestea, eforturile Rusiei sunt subminate în mod regulat de informațiile depășite ale serviciilor de informații, de planificarea proastă și de o abordare de sus în jos a operațiunilor, a spus serviciile de informații.

De menționat că ocupanții ruși nu și-au abandonat intențiile de a ocupa  regiunea Odesa , deschizându-și astfel calea către Transnistria și blocând accesul Ucrainei la mare. Dar până acum este aproape imposibil să le implementezi. Această opinie a fost exprimată de observatorul politico-militar al grupului de Rezistență Informațională Alexander Kovalenko. Potrivit acestuia, pentru un atac de succes asupra Odessei și a regiunii, trupele ruse trebuie să îndeplinească 3 condiții .

 Analistul ISW Natalya Bugaeva a spus că, dacă rușii au ocazia,  vor merge la Odesa . Până acum, nu au această opțiune. Potrivit acesteia, era important ca Forțele Armate ale Ucrainei să-i expulze pe ruși de pe insula șerpilor.

Ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Gavrilov, care supraveghează exercițiile trupelor ucrainene în Marea Britanie, a avertizat că,  mai devreme sau mai târziu, Forțele Armate ucrainene vor ataca flota rusă în Marea Neagră . Rusia trebuie să părăsească Crimeea ocupată  dacă dorește să continue să existe ca țară.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie ucraina rusia odesa