MENIU

Război Ucraina. AIEA: „Centrala nucleară Zaporojie, capturată de ruși, complet scăpată de sub control”

Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Foto/Profimedia

Cea mai mare centrală nucelară din Ucraina și din Europa a încăput pe mâinile trupelor ruse, iar „toate principiile securității nucleare au fost încălcate”, a spus directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) - Rafael Grossi.

"Au fost încălcate toate principiile siguranţei nucleare. Este în joc o chestiune extrem de gravă şi periculoasă", a spus Grossi.

El a arătat spre bombardamente lângă gară la începutul războiului.

Centrala nucleară este în prezent controlată de Rusia, dar personalul ucrainean este reținut acolo, ceea ce duce la conflicte și presupuse violențe.

AIEA are anumite contacte cu personalul, dar „nu este uniformă”, a adăugat Grossi.

El a mai spus că lanțul de aprovizionare pentru echipamente și piese de schimb la centrala nucleară a fost întrerupt, așa că „nu suntem siguri că centrala primește tot ce are nevoie”.

Din 4 martie, centrala nucleară Zaporojie a fost controlată de invadatorii ruși. De asemenea, sub ocupație este orașul satelit ZNPP - Energodar.

Potrivit Energoatom, ocupanții ruși transformă CNE Zaporoje într-o bază militară și o folosesc ca scut. Ei au desfășurat baterii grele de artilerie și au plantat mine antipersonal de-a lungul malurilor lacului de acumulare, a căror apă răcește șase reactoare de centrale nucleare.

Pe 21 iulie, Energoatom a raportat că  ocupanții au plasat echipamente militare  și arme și în sala mașinilor unității de putere a CNE Zaporizhzhya.