MENIU

Război în Ucraina, ziua 733: Reuniune la Paris, de reafirmare a sprijinului faţă de Ucraina. Ce spune Kremlinul despre reluarea negocierilor de pace

Razboi in Ucraina

Război în Ucraina, ziua 733. În jur de 20 de şefi de stat şi de guvern, în majoritate din Uniunea Europeană, se reunesc luni la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina.

UPDATE 22:10 - Rusia a distrus, în premieră, un tanc american trimis în Ucraina - VIDEO

Rusia a postat o serie de imagini care sugerează că, în premieră, a reușit să distrugă un tanc american M1 Abrams. Noile dotări au fost introduse în luptă de doar câteva zile. 

 

 

UPDATE 20:00 Ucraina pregăteşte un summit la care să se discute o posibilă pace cu Rusia

Ucraina pregăteşte un summit în Elveţia cu participarea a peste 160 de state, la care să se discute o posibilă pace cu Rusia sau o încetare a focului pe frontul de est, a anunţat astăzi şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Yermak. Ideea a fost însă catalogată de Kremlin drept ridicolă, atâta vreme cât Moscova nu va participa. Confruntată cu efective militare din ce în ce mai reduse pe front, Ucraina a luat măsuri care să împiedice evitarea înrolărilor.

UPDATE 19:00 Moscova îl acuză pe Zelenski de minciună în legătură cu bilanțul pierderilor de soldați din ambele tabere

"Toţi cetăţenii Ucrainei înţeleg că Zelenski minte, în primul rând, toţi membrii forţelor sale armate înţeleg asta", a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.
 
Potrivit acesteia, liderul de la Kiev a scăzut de "de mai multe ori" cifra reală a pierderilor ucrainene.  Duminică, Zelenski a anunțat că armata Kievului ar fi pierdut 31.000 de soldați de la debutul invaziei, iar Rusia 180.000.

UPDATE 18:00 - Cancelarul german Olaf Scholz a exclus din nou luni livrarea de rachete de croazieră Taurus în acest moment către Ucraina, explicând că astfel doreşte să evite riscul ca Germania să se trezească implicată în război, relatează DPA.

"Sunt surprins că pe unii nu-i mişcă asta, că ei nici măcar nu se gândesc dacă ceea ce facem noi ar putea duce la participarea în război", a declarat Scholz luni la o conferinţă la Berlin.

"Este o armă cu o rază foarte mare de acţiune. Iar ceea ce fac britanicii şi francezii în privinţa controlului ţintei şi a controlul traiectoriei aferente nu se poate face în Germania. Oricine a avut de-a face cu acest sistem ştie asta", a explicat Scholz, adăugând că este surprins că această problemă este ridicată în permanenţă.

UPDATE 17:00 -Preşedintele rus Vladimir Putin a inclus luni, prin decret, regiunile ucrainene Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), anexate în septembrie 2022, în Districtul militar Sud al forţelor armate ruse, la două zile după împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, informează EFE şi Meduza.io.

Documentul respectiv a fost publicat luni pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus şi va intra în vigoare la 1 martie.

Precedenta împărţire administrativă a forţelor armate ruse fusese aprobată în iunie 2020, cuprinzând peninsula Crimeea (anexată în 2014) şi oraşul Sevastopol de importanţă federală (din peninsulă), bază a Flotei ruse din Marea Neagră.

UPDATE 16:00 - Scenariu șocant despre moartea lui Aleksei Navalnîi

Politicianul rus de opoziţie, Aleksei Navalnîi, era pe cale să fie eliberat într-un schimb de prizonieri înainte de moartea sa, potrivit declarațiilor făcute luni de Maria Pevcih, unul dintre aliații săi apropiați. Acesta a repetat acuzația că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi ordonat asasinarea lui Navalnîi, subliniind astfel atmosfera tensionată din lumea politică rusă. 

UPDATE 14:54 -Armata lui Putin anunță un nou triumf pe frontul din Ucraina. Trupele Kievului, în retragere

Rusia a anunţat luni capturarea satului Lastocikin din estul Ucrainei, din care armata ucraineană a recunoscut că s-a retras, relatază Reuters.

Lastocikin se află la câţiva kilometri vest de Avdiivka, oraş pe care Rusia l-a cucerit la jumătatea lunii februarie, după luni de lupte crâncene.

Armata ucraineană a declarat că retragerea sa de aici îi va permite să stăvilească mai bine înaintarea ruşilor spre vest.

UPDATE 14:15 - Kremlinul respinge ideea unor negocieri de pace în #Ucraina fără participarea Rusiei

Kremlinul a apreciat luni că ideea unor negocieri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei este ridicolă, transmite Reuters preluată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că speră să găzduiască în primăvară un summit în Elveţia, pentru a discuta cu aliaţii viziunea Kievului despre pace.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că "am spus de mai multe ori că este un format straniu, cel puţin, deoarece anumite planuri de pace sunt implementate fără participarea Rusiei, ceea ce este în sine frivol şi chiar comic".

UPDATE 13:00 - Trupele rusești au capturat satul ucrainean Lastochkyne, la aproximativ cinci kilometri nord-vest de Avdiivka, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

La începutul zilei de luni, armata ucraineană a declarat că s-a retras din satul Lastochkyne din estul Ucrainei, afirmând că această mișcare o va ajuta să limiteze mai bine înaintarea trupelor rusești spre vest.

UPDATE 10:53 - Rusia îl acuză pe Zelenski că a mințit în legătură cu numărul militarilor ucraineni uciși în război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, "minte" când vorbeşte despre 31.000 de militari ucraineni ucişi în luptă în ultimii doi ani de război, a susţinut luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.

"Toţi cetăţenii Ucrainei înţeleg că Zelenski minte, în primul rând, toţi membrii forţelor sale armate înţeleg asta", a scris Zaharova pe Telegram.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, preşedintele ucrainean a scăzut de "de mai multe ori" cifra reală a pierderilor ucrainene.

UPDATE 8:47 - Ucraina spune că a doborât în cursul nopții nouă drone rusești și trei rachete. Moscova afirmă că își consolidează pozițiile în apropiere de Avdiivka și Donețk

Rusia a lansat 14 drone de atac şi un tir cu rachete asupra Ucrainei în cursul nopţii, iar sistemele de apărare aeriană au distrus nouă drone, precum şi trei rachete ghidate deasupra regiunilor Harkov şi Dnipropetrovsk, au anunţat luni forţele aeriene ucrainene. Pe de altă parte, Moscova afirmă că forţele sale îşi îmbunătăţesc poziţiile în apropiere de Avdiivka şi Doneţk, relatează Reuters.

Rusia a lansat în cursul nopţii de duminică spre luni şi două rachete S-300 luate de la sistemele de rachete antiaeriene şi o rachetă aer-sol Kh-31P, a precizat Ucraina. Kievul nu a spus ce s-a întâmplat cu rachetele şi dronele care nu au fost doborâte, dacă au atins ţinte sau au făcut victime.

Duminică, Moscova a anunţat că forţele sale au ocupat poziţii mai avantajoase în apropiere de Avdiivka şi Doneţk, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei să avanseze mai mult în Ucraina, după doi ani de război la scară largă.

Ucraina nu a menţionat nimic despre succesele ruseşti din regiunea Doneţk, punctul central al avansului lent al Moscovei în estul Ucrainei. Kievul a menţionat în schimb confruntări în jurul Avdiivka, capturată de forţele ruse săptămâna trecută, şi în alte zone disputate de luni de zile.

În jur de 20 de şefi de stat şi de guvern, în majoritate din Uniunea Europeană, se vor reuni luni la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situaţie foarte dificilă după doi ani de război istovitor cu Rusia, transmite AFP.

Reuniunea de la Palatul Elysée va fi deschisă printr-o intervenţie prin videoconferinţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban nu va fi prezent, dat fiind că în aceeaşi zi are loc în parlamentul de la Budapesta votul de ratificare a aderării Suediei la NATO. În schimb, premierul slovac Robert Fico va fi la Paris. Cele două ţări sunt cele mai reticente din UE faţă de Ucraina.

Vor participa de asemenea reprezentanţi din SUA şi Canada, precum şi şeful diplomaţiei britanice, David Cameron.

Scopul este de a "remobiliza şi examina toate mijloacele de a susţine eficace Ucraina", indică Palatul Elysée.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina