MENIU

Război în Ucraina, ziua 255. Zelenski acuză Iranul că minte că a livrat un număr mic de drone Moscovei - LIVE TEXT

Livrare de armament american în Ucraina (Profimedia)

Ostilitățile pe frontul din Ucraina continuă, în paralel cu eforturile diplomatice de a se ajunge la un acord. Turcia mută strategic în relația cu Moscova, în timp ce trupele rusești au probleme în zonele ocupate pe care încearcă să le apere.

UPDATE 00.00 - Ucraina va lansa, săptămâna viitoare, o campanie de strângere de fonduri pentru o flotă de drone maritime, prin intermediul platformei online United24, lansată în luna mai pentru strângerea de fonduri în sprijinul Kievului, a anunțat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, citat de The Kyiv Independent.

UPDATE 23.00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia.

„Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ceea ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare.

Au transferat zeci doar în această vară și au personal militar în Ucraina ocupată, care ajută Rusia să le folosească”, a spus președintele Ucrainei.

UPDATE 22.00 - Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse, a fost reconectată la rețeaua electrică, la două zile după ce fusese deconectată de la rețea în urma bombardamentelor rusești care au deteriorat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, a declarat sâmbătă Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), conform The Kyiv Independent.

UPDATE 21.00 - Autorităţile ruse de ocupaţie au anunţat sâmbătă că au reinstalat în oraşul Melitopol, în sud-estul Ucrainei, o statuie a lui Lenin care a fost dărâmată în timpul revoluţiei din 2014, scrie AFP.

Şeful autorităţii regionale Zaporojie, stabilit la Moscova, Vladimir Rogov, a postat pe reţelele de socializare mai multe fotografii cu statuia liderului bolşevic din oraşul ocupat de ruşi încă din primele zile ale ofensivei de la sfârşitul lunii februarie.

UPDATE 20.00 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina, dar că această variantă este luată "foarte în serios", scrie The Guardian.

UPDATE 19.00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia, scrie Reuters. El spune că forțele de la Kiev doboară cel puțin 10 drone iraniene pe zi.

UPDATE 18.00 - Vladimir Putin este disperat, liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care cei mai periculoși infractori ai Rusiei vor putea fi trimiși pe frontul din Ucraina. 

Astfel, criminalii, tâlharii, violatorii sau hoții vor putea să lupte împotriva ucrainenilor. Până acum, cetăţenii condamnaţi pentru un delict grav nu puteau fi mobilizaţi şi nici nu puteau efectua serviciul militar obligatoriu. 

UPDATE 17.00 - Președintele Volodimir Zelenski a venit cu vești bune pentru ucraineni. Acesta a spus că țara sa este pregătită pentru pace, însă aceasta trebuie să fie una „corectă și justă”. Zelenski a declarat în ultimul discurs că Rusia trebuie să plătească despăgubiri de război, iar oficialii de la Kremlin să fie pedepsiți. Liderul ucrainean susține că Rusia nu este dispusă să negocieze pacea în acest moment pentru că trimite zeci de mii de oameni pe front. 

UPDATE 16.00 - Ministerul român de Externe a reacționat, sâmbătă, respingând "aserțiunile exprimate de președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina". Reamintim că Vladmir Putin a susținut că ideea autorităților poloneze de a „absorbi” teritoriul Ucrainei nu a dispărut, el acuzând Occidentul că „a băgat în capul a milioane de oameni prostii istorice, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea reală a celui de-al Doilea Război Mondial și rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste”.

UPDATE 12:30  Mai multe explozii au fost semnalate, sâmbătă, la Herson, oraş sud-ucrainean, aflat temporar sub ocupaţia trupelor ruse. Postul public Suspіlne precizează că în regiunea Herson nu a fost anunțată o alertă de raid aerian. 

UPDATE 10:25 - Canele de Telegram din Belarus semnalează, sâmbătă dimineaţă, decolarea unor avioane de vânătoare ruseşti, anunță RBC, potrivit Rador. În întreaga Ucraina s-a dat alertă de atac aerian.

UPDATE 10:00 - Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijia a raportat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trupele invadatoare ruse au lansat noi atacuri cu rachete S-300 asupra regiunii, avariind trei întreprinderi și mai multe vehicule, anunță RBC, potrivit Rador.

UPDATE 7:50 -  Forțele ucrainene care au folosit arme capturate au tras vineri asupra unor ținte rusești în apropierea orașului cheie Bahmut din estul țării, în timp ce luptele se prelungesc într-o zonă pe care Moscova încearcă din răsputeri să o captureze, anunță anews.com.tr.

CELE MAI IMPORTANTE ȘTIRI DIN ULTIMELE ORE

 

Prezentatorul american de talk-show David Letterman a realizat, la Kiev, un interviu președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Discuția va fi difuzată într-un episod viitor al emisiunii "My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman".

 

Turcia va ratifica aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei în cazul în care cele două state nordice vor lua „măsurile necesare”, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei întâlniri cu şeful Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Mai multe articole despre:
rusia razboi ucraina zelenski leterman