MENIU

Război în Ucraina, ziua 253 - A început integrarea centralei de la Zaporojie la Rosenergoatom – LIVE TEXT

Centrala nucleară de la Zaporojie / Foto: Profi Media

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 253-a zi. Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, potrivit companiei nucleare ucrainene Energoatom. De asemenea, oficialii ruși ar fi anunțat că autoritățile instalate de Moscova au început să integreze centrala nucleară din Zaporojie în jurisdicția operatorului rus de centrale nucleare Rosenergoatom.

UPDATE 00.00 - Președintele Vladimir Putin a ordonat joi o plată unică de 195.000 de ruble (3.200 de euro) pentru soldații contractuali și cei care au fost mobilizați să lupte în Ucraina, a spus Kremlinul, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, Moscova a declarat că „mobilizarea parțială” a 300.000 de rezerviști s-a încheiat, dar a recunoscut că au existat probleme.

UPDATE 23:00 - Stoltenberg confirmă că Iranul vrea să trimită Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite în Ucraina. 

Iranul are în vedere să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru războiul său din Ucraina, pe lângă dronele pe care le-a livrat deja Teheranul, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

„Vedem că Iranul oferă drone și ia în considerare livrările de rachete balistice către Rusia”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă la Istanbul. "Acest lucru este inacceptabil. Nicio țară nu ar trebui să ofere sprijin Moscovei în acest război ilegal."

UPDATE 22.00 - Un nou submarin cu propulsie nucleară, care va intra în curând în serviciul marinei ruse, a lansat cu succes o rachetă balistică ca parte a testelor finale, a anunțat joi ministerul apărării, relatează Reuters.

Ministerul a declarat că Generalissimus Suvorov a lansat o rachetă intercontinentală Bulava în nordul Mării Albe cu o sarcină utilă care a ajuns la un loc de testare din regiunea rusă Kamceatka, din Orientul Îndepărtat.

UPDATE 21.00 -  Kievul denunță expulzarea cetățenilor din teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

Ucraina „condamnă cu fermitate” „expulzările” locuitorilor din regiunile Zaporojie și mai ales Herson, unde Rusia efectuează „deplasări forțate în masă”, a declarat joi Ministerul ucrainean de Externe, potrivit AFP.

„Administrația de ocupație rusă a început strămutarea forțată în masă a locuitorilor” din regiunea Herson, în special Skadovsk și Kahovka, în Crimeea sau în Rusia, a precizat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 20.00 - Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au încheiat activităţile de verificare în trei instalaţii din Ucraina, la cererea Guvernului ucrainean, şi nu au găsit ”indicii de activităţi şi materiale nucleare nedeclarate”, potrivit unui comunicat al directorului general al AIEA, Rafael Grossi.

„În ultimele zile, inspectorii au reuşit să desfăşoare toate activităţile pe care AIEA plănuise să le desfăşoare şi au primit acces neîngrădit la instalaţii. Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent şi a informaţiilor furnizate de Ucraina, Agenţia nu a găsit niciun indiciu privind activităţi şi materiale nucleare nedeclarate”, se arată în comunicatul AIEA.

UPDATE 18:29 - Rusia s-a pregătit să retragă trupele din Herson și și-a scos steagul din administrația locală. 

Trupele ruse se pregătesc să predea Hersonul Ucrainei și să se mute pe malul stâng al Niprului, unde administrația de ocupație a fost deja transferată.

„Cel mai probabil, unitățile noastre, trupele noastre vor pleca în partea de pe malul stâng al regiunii Herson, iar acei oameni care nu au avut timp să se mute din Herson ar trebui evacuați cât mai repede posibil”, a spus Kirill Stremousov, șef adjunct al secției. administrația ocupației, a spus la Soloviev Live.

Oficial, evacuarea de pe malul drept al Niprului și Herson, pe care autoritățile ruse le-au numit „transfer organizat”, s-a încheiat pe 28 octombrie, iar pe 2 noiembrie, traficul de pasageri prin Nipru a fost oprit. În total, potrivit șefului regiunii desemnat de rusi, Vladimir Saldo, peste 70.000 de persoane au fost evacuate.

UPDATE 16:31 - Turcia va bloca aderarea Suediei la NATO până la sfârșitul anului.

Este puțin probabil ca Turcia să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO înainte de sfârșitul anului, scrie Bloomberg. Șansele ca acest lucru să se întâmple anul viitor înainte de alegerile prezidențiale din Turcia sunt și ele mici, spun sursele. 

Potrivit acestora, Suedia nu a făcut suficient pentru a satisface cererile Turciei. Ankara a cerut ca Stockholm să nu mai susțină Partidul Muncitorilor din Kurdistan și extrădarea membrilor săi, precum și să ridice restricția privind vânzarea de arme către Turcia. 

UPDATE 16:00  De la începutul agresiunii ruse la scară largă, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus de două ori mai multe avioane rusești decât a pierdut fosta Uniunea Sovietică în cei 10 ani de război din Afganistan, potrivit comandantului-şef al armatei ucrainene.

UPDATE 09:48 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a mulțumit Turciei pentru că a facilitat revenirea Rusiei la acordul de export de cereale din Ucraina, susținut de ONU.

„Suntem recunoscători pentru rolul activ al ONU și al aliaților noștri turci în facilitarea revenirii Rusiei la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Îndemnăm toate părțile să reînnoiască inițiativa. În caz contrar, cei mai vulnerabili din lume ar fi afectați”, a scris Blinken pe Twitter.

UPDATE 09:35 - O lovitură aeriană asupra pozițiilor rusești din sudul Ucrainei a distrus patru depozite de muniții și tancuri, a declarat comandamentul sudic al forțelor armate ucrainene în ultimul său raport operațional, transmite The Kyiv Independent, citat de The Guardian.

UPDATE 09:30 - Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, potrivit companiei nucleare ucrainene Energoatom, transmite The Guardian. De asemenea, oficialii ruși ar fi anunțat că autoritățile instalate de Moscova au început să integreze centrala nucleară din Zaporojie în jurisdicția operatorului rus de centrale nucleare Rosenergoatom.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina