MENIU

Război în Ucraina, ziua 251: Au început inspecțiile ONU la instalațiile nucleare din Ucraina. Un reprezentat al guvernului de la Kiev cere scoaterea Rusiei din G20 - LIVE TEXT

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Rusia ar trebui să fie expulzată din Grupul celor 20 de economii majore (G20), iar invitația lui Vladimir Putin la summitul de luna viitoare, din Bali, trebuie revocată, susține un reprezentant al guvernului de la Kiev. Recația oficalului ucrainean vine într-un context tot mai critic, generat de faptul că trupele ruse și-au intensificat zilele acestea atacurile asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii cheie, într-o încercare de a slăbi moralul armatei, dar și pe cel al cetățenilor. 

UPDATE 22:28 - Medvedev amenință că va folosi arme nucleare. Este pentru a treia oară în ultima lună.

Fostul premier și președinte al Rusiei nu se sfiește să lanseze amenințări cu armele atomice. Dmitri Medvedev a amenințat că va folosi arme nucleare de trei ori în ultima lună. Astăzi, 1 noiembrie, pe canalul său Telegram, el a descris logica după care se vor ghida autoritățile ruse atunci când vor folosi o lovitură nucleară. 

UPDATE 22.00 - Potrivit Forbes Ucraina, pe 31 octombrie, trupele ruse au tras în Ucraina 55 de rachete de croazieră Kh-101, 22 de rachete sol-aer S-300, o rachetă de avion Kh-59 și cinci drone de diferite tipuri, care în total se ridică la aproximativ 760 de milioane de dolari, notează kyivindependent.

Pe 31 octombrie, Rusia a lansat un atac în masă asupra sistemului energetic al Ucrainei la ora de vârf de luni pentru a treia oară în ultima lună.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că a doborât 44 de rachete de croazieră trase asupra infrastructurii critice din orașele ucrainene.

UPDATE 21.00 - Nicio navă nu va tranzita miercuri coridorul de cereale din Marea Neagră, anunţă Centrul de Coordonare Comună

Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice miercuri nicio deplasare a navelor pe coridorul de cereale din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Secretariatului ONU de la Centrul de Coordonare Comună (JCC) din Istanbul, emis marţi, relatează CNN.

Echipele ONU şi din Turcia au efectuat marţi 36 de inspecţii la bordul navelor care ies, potrivit comunicatului citat. De asemenea, echipele au încercat să inspecteze alte două nave, dar procesul a fost întrerupt din cauza unor ”probleme legate de siguranţa încărcăturii”, se arată într-un comunicat.

UPDATE 20.00 - O contraofensivă ucraineană începe să prindă contur pe frontul de est, care a rămas static de la eliberarea axei Harkov-Izium-Lîman la începutul lunii octombrie, au declarat marți pentru AFP soldați implicați în acest sector, confirmând declarațiile autorităților ucrainene, potrivit AFP.

„Tendința este bună, într-adevăr, de partea noastră, linia frontului a avansat (în această săptămână) rapid și bine”, a confirmat un ofițer al forțelor speciale ale armatei ucrainene, cu numele de cod „Iva”, care operează pe acest front, dintr-o poziție din satul Zarișne.

UPDATE 19.00 - Deputații Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, intenționează să depună un proiect de legislativ care prevede răspunderea penală a persoanelor care se sustrag de la mobilizarea militară din țară, printre pedepsele propuse numărându-se și munca silnică.

UPDATE 18.00 - Forțele ruse au „avariat grav” aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, în special centrale termice și centrale hidroelectrice, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit marți cu comisarul european pentru afaceri energetice Kadri Simson, conform The Guardian.

 

UPDATE 17.00 - Rusia "aduce prejudicii securităţii alimentare mondiale" prin decizia sa de a-şi suspenda participarea la acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

"Cei doi preşedinţi au evocat suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordului asupra exportului de cereale ucrainene prin coridorul maritim. Şeful statului (francez) a denunţat o decizie unilaterală a Rusiei, care aduce din nou prejudicii securităţii alimentare mondiale", a anunţat Palatul Elysee, conform AFP.

16.00 - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus, marţi, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, într-un apel telefonic, că Rusia ar putea lua în considerare reluarea acordului pentru exportul de cereale din porturile maritime ucrainene numai după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, scrie Reuters.

UPDATE 15:00 - Un tribunal rus a amendat marți proprietarul Wikimedia Foundation, proprietarul Wikipedia, cu 2 milioane de ruble (32.600 de dolari) pentru articole referitoare la războiul din Ucraina, a declarat șeful filialei din Rusia a fundației, citat de Reuters.

Stanislav Kozlovsky a declarat că sancțiunea a fost impusă pentru că nu a șters referirile pe care Rusia a cerut să fie eliminate. El a spus că fundația va face apel.

UPDATE 14:08 - Vladimir Putin se inspiră în strategia de luptă de pe teritoriul Ucrainei din modelul lui Stalin, fostul lider al URSS. Ambii au creat divizii speciale pentru atacuri aeriene, formate din femei, numite în presă drept „îngerii morții”. 

UPDATE 14:00 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat, marți, că Rusia ar trebui să fie expulzată din Grupul celor 20 de economii majore (G20), iar invitația lui Vladimir Putin la summitul de luna viitoare, din Bali, trebuie revocată.

„Putin a recunoscut în mod public că a ordonat atacuri cu rachete asupra civililor ucraineni și a infrastructurii energetice. Cu mâinile pătate de sânge, nu trebuie să i se permită să se așeze la masă cu liderii mondiali. Invitația lui Putin la summitul de la Bali trebuie să fie revocată, iar Rusia trebuie expulzată din G20", a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Twitter.

UPDATE 13:49 - Lordul Dannatt, fostul șef al Statului Major al Apărării britanice, a declarat, pentru Sky News, că Rusia pare să își mute trupele mai experimentate în regiunea ucraineană sudică Herson, unde lupta se intensifică în aceste zile.

UPDATE 13:24 - Starea de sănătate a unui apropiat al lui Putin naște un adevărat război mediatic în Rusia. Legendarul șahist Anatoly Karpov, în vârstă de 71 de ani, se află în comă indusă la terapie intensivă, în urma unui incident care naște mai multe teorii ale conspirației. 

UPDATE 12:45 - Aflată în vizită oficială în România, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a tras un semnal de alarmă legat de situația critică în care se află țara vecină, ca urmare a crizei energetice provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Sandu a precizat că moldovenii de rând sunt copleșiți de facturile uriașe, iar instabilitatea și sărăcie pot și manipulate de grupările de interese proruse care încearcă să deturneze Chișinăul de la traseul său european.

UPDATE 12:00 - Oficialii instalați de Rusia în regiunea ucraineană Herson au declarat luni că vor începe să evacueze cetățenii de pe malul estic al fluviului Nipru, repetând afirmațiile respinse de Kiev potrivit cărora Ucraina s-ar putea pregăti să atace barajul Kakhovka și să inunde regiunea, relatează Reuters.

UPDATE 11:10 - Miliardarul Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff, un lider al sectorului FinTech în ultimii ani, a anunțat că a renunțat la cetățenia rusă din cauza conflictului din Ucraina, pe care l-a criticat vehement, transmite AFP.

„Am luat decizia de a renunța la cetățenia rusă. Nu pot și nu voi fi asociat cu o țară fascistă care a început un război cu vecinul său pașnic și care ucide zilnic oameni nevinovați", a scris Tinkov pe Instagram.

UPDATE 11:00 - Alimentarea cu apă și electricitate a fost restabilită în Kiev după atacul rusesc de luni dimineață, a spus primarului orașului, Vitali Klitschko, citat de Kyiv Independent.

Angajații serviciilor de utilități au lucrat timp de aproximativ 24 de ore pentru a repara pagubele după atac, a declarat primarul capitalei ucrainene. Cu toate acestea, Kievul aplică în continuare întreruperi de furnizare a energiei electrice pentru a stabiliza funcționarea sistemului.

UPDATE 10:46 - Principalul fondator și CEO al aplicației financiare Revolut, Nikolai Storonsky, a renunțat "de ceva vreme” la cetățenia rusă, a precizat compania FinTech. 

UPDATE 10:38 - După 8 luni de război, Rusia a impus două condiții Occidentului ca războiul din Ucraina să ia sfârșit. Sunt cerințele pe care ar trebui să le respecte în primul rând Statele Unite, transmite Moscova. În plus, după atacul sângeros asupra Kievului, cu 55 de rachete de croazieră, Vladimir Putin a amenințat că Rusia poate „mai mult de atât”. După atac, 40 la sută din populația Kievului a rămas fără apă curentă, iar oamenii stau acum la cozi uriașe pentru a se aproviziona. 

UPDATE 10:07 - Forțele aeriene ale Moscovei au dus în Belarus două avioane MiG-31K și rachete Kinzhal, ce au o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri, potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 8:15 - Actualizare: 4 drone rusești au lovit așezările civile din regiunea Poltava.

Guvernatorul regiunii Poltava, Dmytro Lunin, a declarat că salvatorii lucrează deja la sol pentru a stinge incendiile cauzate de loviturile cu drone.

Lunin nu a precizat dacă incendiile au fost cauzate de resturile de la dronele doborâte sau dacă dronele au vizat acele locuri.

Potrivit primelor informații, nu au fost raportate victime.

UPDATE 8:00 - Armata ucraineană vizează fortăreața rusă din sud.

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis 21 de militari ruși și au distrus un vehicul militar și un mortar în ziua de 31 octombrie.

UPDATE 7:45 - Ucraina a doborât 3 UAV-uri (drone) rusești deasupra regiunii Poltava.

Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitriy Lunin, a raportat că trei UAV-uri rusești au fost doborâte ]n noaptea de luni spre marți. Potrivit acestuia, alte câteva UAV-uri mai zboară deasupra regiunii Poltava. El a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

UPDATE 7:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că noul atac al Moscovei asupra Ucrainei din cursul zilei a fost parţial un răspuns la atacul asupra flotei ruseşti din oraşul Sevastopol.

din Crimeea de sâmbătă, pe care l-a pus pe seama Kievului, transmite CNN.

UPDATE 6:00 - Președintele Republicii Moldova - Maia Sandu vine, marți, 1 noiembrie, într-o vizită de lucru la București. Administrația Prezidențială a României a anunțat că șeful statului o va primi la Palatul Cotroceni pe președinta Republicii Moldova începând cu 13.15. 

Potrivit programului premierului Nicolae Ciucă, la ora 12.00 va participa la Conferința internațională “Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, iar la ora 15.00 va avea o întrevedere cu președinta Republicii Moldova. 

UPDATE 05:50 - Organismul de supraveghere nucleară al ONU a început inspecțiile la două instalații nucleare din Ucraina. Acțiunile sunt efectuate la cererea Kievului, respectiv pentru a răspunde acuzațiilor Rusiei că lucrează la așa-numita „bombă murdară", a declarat, luni, șeful organismului de supraveghere, Rafael Grossi. 

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia