MENIU

Rasmussen: Rusia duce un război propagandistic în Ucraina. Se comportă ca un adversar al NATO

Rasmussen: Rusia duce un război propagandistic în Ucraina. Se comportă ca un adversar al NATO

În criza ucraineană, Rusia "vorbește și se comportă precum un adversar" al NATO, notează secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, într-un articol publicat în ediția de luni a cotidianului danez Politiken, citat de agenția EFE.

El a reamintit că Rusia a masat "în apropierea frontierei cu Ucraina zeci de mii de soldați pregătiți de luptă' și a acuzat Moscova că în acest timp duce un 'război propagandistic nemaivăzut de la sfârșitul Războiului Rece".

În opinia secretarului general NATO, în acest moment Rusia are de ales între două opțiuni: ori renunță să-i acuze pe alții pentru propriile ei acțiuni, își retrage trupele și își respectă din nou obligațiile internaționale și începe să-și recâștige credibilitatea, ori se va va confrunta 'cu o izolare tot mai mare pe plan internațional'. Dar această a doua opțiune "nu este în interesul nimănui și ea va face ca lumea noastră să devină mai periculoasă și imprevizibilă", avertizează el.

Cât privește acuzațiile Rusiei că NATO nu și-a respectat promisiunea de a nu se extinde către Est, că a intervenit în problemele interne ale Ucrainei și că a agravat criza din această țară, Rasmussen le-a calificat drept "o perdea de fum" cu ajutorul căreia Moscova încearcă să camufleze nerespectarea propriilor ei angajamente și intervenția în Ucraina, unde a provocat un conflict pe care acum îl amplifică.

"Prin ocuparea Crimeii, Rusia a încălcat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, căreia încearcă să-i impună un sistem federal. Rusia nu și-a respectat cuvântul. Va avea nevoie de ani pentru a-și restabili reputația pierdută. Acuzând NATO nu îi va fi de folos, din contră", a argumentat Rasmussen.

Realitatea de pe teren contrazice afirmațiile Rusiei, care a ocupat Crimeea, unde a regizat un referendum nefiresc, și a desfășurat la frontiera cu Ucraina circa 40.000 de soldați sprijiniți de unități de tancuri, artilerie, avioane și elicoptere de luptă, a punctat secretarul general al NATO.

Acțiunile întreprinse până în prezent de Alianța Nord-Atlantică în urma acțiunilor armatei ruse au constat în efectuarea de zboruri de recunoaștere cu avioane-radar AWACS deasupra României și Poloniei, pentru a monitoriza evoluțiile din Ucraina și mișcările flotei ruse a Mării Negre, și suplimentarea numărului de avioane de vânătoare care patrulează în spațiul aerian al statelor baltice.